eur:
389
usd:
363.51
bux:
68141.17
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Bogsch Erik: Sok nehézség ellenére eredményes volt a tavalyi év

Magyarországon az idén 15-20 százalékos forgalomcsökkenéssel számol a Richter Gedeon Nyrt., összességében pedig stagnálást vár - közölte Bogsch Erik, a gyógyszergyártó cég vezérigazgatója kedden a Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

A nemzetközi számviteli szabvány (IFRS) alapján készült, kedden közzétett gyorsjelentés szerint a Richter konszolidált árbevétele 2011-ben 12,4 százalékkal 309,34 milliárd forintra emelkedett. Magyarországon a gyógyszercég 35,62 milliárd forint árbevételt ért el, ami 5 százalékkal haladja meg a 2010. évit.

"Sok nehézség ellenére eredményes volt a 2011. év" - mondta a vezérigazgató. Magyarázatként hozzáfűzte: először lépte át a társaság az egymilliárd euró árbevételt, és siker, hogy az üzemi szintű nyereség szinten maradt, miközben az adózott nyereség csökkent.

Az elmúlt évben a Richter árbevétele euróban 10,7 százalékkal 1,105 milliárd euróra emelkedett. Az adózott nyereség 23,8 százalékkal 49,26 milliárd forintra csökkent, az üzemi szintű nyereség pedig lényegében nem változott az előző évhez képest, 62,62 milliárd forint volt 2011-ben.

A vezérigazgató az idei kilátásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy Magyarországon inkább 20 százalékos mértékben csökkenhetnek a bevételek, és vannak olyan kormányzati intézkedések, amelyeknek a hatása még nem látható. Bogsch Erik kifejtette: az egészségügyi kormányzati intézkedések visszafordíthatatlan károkat okoznak a magyarországi működésben, ami a gazdaságra is rendkívül negatív hatással van. A magyar gyógyszeriparnak rossz a megítélése a piacon és a befektetők részéréről is.

A Richter magyarországi tevékenysége a 2000. évi szintre esik vissza és romlik a nyereségesség. A gyógyszergyár felhagyott onkológiai készítmények gyártásával és kivont készítményeket is, mindez mintegy egymilliárd forint bevételt jelentett volna. Ez munkahelyek elvesztését vonja maga után és veszélybe kerül az ellátás biztonsága is, amit - Bogsch Erik szavai szerint - "már most is látunk". A vezérigazgató hozzáfűzte: a külön terheket a magyarországi gyártók fizetik meg, akik pedig csak gyógyszer kereskedelemmel foglalkoznak Magyarországon, azok mentesülnek alóla.

Az idei várakozások részleteit ismertetve a vezérigazgató elmondta: Oroszországban a 2011-es "kiugró" év után rubelben 0-5 százalék, Ukrajnában dollárban - ha nincs különösebb baj - 5 százalék forgalombővüléssel számol a Richter. Lengyelországban a forgalom helyi devizában 5 százalékkal nőhet, míg Romániában stagnálást vár a gyógyszergyártó cég. Az EU 9-ekben, azaz az újonnan csatlakozott országokban az eladások 0-5 százalékos növekedését várja a Richter.

Az EU-15-ök országaiban öt százalékkal növekedhet a forgalom, az Egyesült Államokban pedig dollárban számolva, jelentősen, 40 százalékkal csökken a várakozások szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×