eur:
389.14
usd:
361.07
bux:
68083.63
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az egykulcsos adóba is beleköthet az IMF

A nemzetközi szervezetekkel folytatott, új hitelkeretről szóló tárgyalásokon az IMF felveti majd az egykulcsos személyi jövedelem adó módosítását is - írja a Bloomberg hírügynökség az ügyre rálátó, név nélkül nyilatkozó forrásokra hivatkozva.

A hírügynökség forrása szerint a washingtoni székhelyű szervezet a tárgyalásokon felvetheti az egykulcsos személyi jövedelem adó módosítását is.

Az egykulcsos arányos adórendszer részét fogja képezni a tárgyalásoknak - fogalmazott a forrás. Az IMF általánosságban véve ellenzi az egykulcsos adórendszert és annak regresszív voltát - tette hozzá a forrás.

A Portfolio.hu emlékeztet, hogy a hírből nem derül ki, az IMF-nek konkrétan milyen kifogásai lesznek a hivatalos tárgyalásokon az egykulcsos adórendszert illetően. Elképzelhető, hogy nem az egykulcsos adórendszert magát kérdőjelezi meg, hanem azt fogja felróni a kormánynak, hogy a sarkalatos gazdasági stabilitási törvényben rögzítette az egykulcsos adórendszert.

A hírügynökség cikke emlékeztet arra, hogy az egykulcsos adó bevezetése az egyik sarokköve volt a jelenlegi kormánynak, és az idei évtől részét képezi az új alaptörvénynek. Ezzel pedig kétharmados parlamenti többség kell ahhoz, hogy módosítani lehessen a személyi jövedelemadó rendszert.

Elképzelhető, hogy az IMF elfogadja a kormány részéről azt, ha progresszívebbé teszi a rendszert kivételekkel, nem várja el a magyar kormánytól, hogy eltörölje az új adórendszert - magyarázta a forrás.

A jelenlegi helyzetben rendkívül fontos Magyarország számára, hogy új megállapodást kössön az IMF-fel és az Európai Unióval - idézi a Bloomberg Gianni Papa, az UniCredit régiós vezetőjét. Remélem, hogy a magyar kormány megtalálja a megoldást és egyezségre jut a nemzetközi szervezetekkel - tette hozzá.

Mit tudtunk eddig?

Emlékezetes, az IMF igazgatótanácsa ma értékeli a magyar gazdaság helyzetét, a IV. cikkely szerinti országjelentést tárgyalják meg.

Január 6-án már kiszivárogtak a jelentés egyes részletei, azonban ezek nem vonatkoztak az egykulcsos adórendszerre.

Ezekből körvonalazódik azonban, hogy mit várhat el az IMF a hitelkeretért cserébe:

- jegybanki függetlenség visszaállítása;
- a Költségvetési Tanács megerősítése;
- szigorúbb költségvetési politika, főként a kiadási oldalon;
- a válságadók mértékének jelentős mérséklése, majd kivezetésük;
- az ad-hoc gazdaságpolitikai intézkedések beszüntetése;
- a tervezett reformok végig vitele
- a szociális juttatások rendszerének átalakítása
- a közösségi közlekedési vállalatok átszervezése
- a magáncsőd intézményének a bevezetése

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×