eur:
389.71
usd:
362.71
bux:
68039.71
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az S&P egy fokozattal leminősítette az EFSF besorolását

A Standard & Poor's egy fokozattal "AA pluszra" rontotta az euróövezeti pénzügyi mentőrendszer (EFSF) eddigi lehetséges legjobb, "AAA" besorolását hétfőn.

A hitelminősítő lépésére néhány nappal azután került sor, hogy pénteken az S&P megvonta az "AAA" államadós-besorolást Franciaországtól és Ausztriától, és ezzel Németország maradt az euróövezeti pénzügyi mentőrendszer egyetlen 'AAA" besorolású nagy garantáló országa. Pénteken az S&P összesen kilenc valutauniós ország államadósság-besorolását rontotta.

A Standard & Poor's által péntek éjjel bejelentett tömeges leminősítésig a nem EFSF-kedvezményezett tagállamok 726 milliárd eurós garanciavállalásából 62 százalék jutott az "AAA" osztályzatú euróövezeti tagállamokra, így az EFSF hozzávetőleg 450 milliárd euró finanszírozást hajthatott fel a megingott pénzügyi helyzetű valutauniós gazdaságok támogatására a piacról anélkül, hogy veszélybe sodorta volna saját "AAA" besorolását. Ezért kapott az EFSF - amelynek névleges kihelyezési kapacitása 440 milliárd euró - "AAA" minősítést a nagy nemzetközi hitelminősítőktől.

Franciaország és Ausztria kiesésével azonban az "AAA" kategóriájú garanciavállalások aránya a teljes kötelezettségvállalási állományon belül 37 százalékra zuhant - áll a Bank of America-Merrill Lynch hétfői londoni elemzésében.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×