eur:
387.73
usd:
357.62
bux:
68097.3
2024. május 17. péntek Paszkál

Érdemes rohanni a kutakhoz, újabb csúcs jöhet

Emelkedett az olajár, közben pedig sokat gyengült a forint árfolyama, így új csúcsra emelkedhetnek a hazai üzemanyagárak. Akár öt forint feletti literenkénti áremelkedés is elképzelhető szerdától - írja a Portfolio.hu.

A várakozásoknál jobb makrogazdasági adatok láttak napvilágot a héten Amerikában, miközben az iráni atomprogram miatti olajpiaci aggodalmak továbbra is erősek. Az amerikaiak pénzügyi szankciókkal sújtották az országot, az EU az olajimport korlátozását fontolgatja, Irán pedig a Hormuzi-szoros lezárásával fenyeget. Az olajár ismét a 112 dolláros magasságba emelkedett.

Az olajár emelkedésével párhuzamosan kerültek feljebb a héten a finomított termékárak is. A benzin esetében a dollárban mért átlagos jegyzésár 2,7 százalékkal emelkedett, a gázolaj esetében pedig még ennél is nagyobb, 4,1 százalékos mértékben.

Eközben Magyarország befektetői megítélése tovább romlott, a forint árfolyama pedig nagyot gyengült az euróval és dollárral szemben egyaránt. A hazai fizetőeszköz a dollárral szemben a múlt heti átlagos 238,1-es szintről az utóbbi napokban 246,5-es szintig gyengült. Ennek hatására a benzin hazai fizetőeszközben mért átlagára 6,4 százalékkal, a gázolajé pedig 7,8 százalékkal emelkedett.

A Portfolio.hu szerint ezek alapján újabb üzemanyagár emeléssel szembesülhetnek a hazai autósok. Elnézve a benzin és gázolaj forintban mért árának igen jelentős emelkedését, akár az is elképzelhető, hogy ezúttal 5 forint feletti emelés következik majd a kutakon.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×