eur:
394.02
usd:
368.66
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

MNB: nőttek a háztartások lakáscélú új hitelei

Novemberben a szezonálisan nem igazított adatok alapján a háztartások által felvett forint lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelek új szerződéses értékei jelentősen növekedtek, a devizahitelek végtörlesztésére folyósított kiváltó forinthitelek következtében - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a honlapján pénteken.

A közlemény szerint a nem pénzügyi vállalati forint és euróbetétek új szerződéses értékeiben szintén jelentősebb növekedés volt.

Novemberben emelkedett a háztartások által felvett új forint lakáscélú jelzáloghitelek átlagos hitelköltség mutatója is, ezzel ellentétben az új forint, szabad felhasználású jelzáloghitelek átlagos hitelköltség mutatója esetében csökkenés figyelhető meg.

A háztartásoknál a forint lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelek új szerződéses összértékei jelentős növekedtek. Októberhez képest az előbbi 16-ról 22,5 milliárd forintra, míg az utóbbi 5,5-ről 16 milliárd forintra emelkedett. Az MNB közleménye szerint a növekedésben a végtörlesztéshez kapcsolódó kiváltó forinthitelek új szerződéses értékének növekedése tükröződik. Novemberben - a hónap 27. napjáig - folyósított kiváltó forinthitelek értéke 16,03 milliárd forint volt.

A forint személyi hitelek új szerződéseinek értékében szintén növekedés tapasztalható, az új szerződés 8,1 milliárd forint, a növekedés 1 milliárd forint októberhez képest.

A forint betétszerződések összege 897 milliárd forintról 1.157 forintra emelkedett egy hónap alatt, míg az euró betétszerződések - forintban kifejezett - összege 161 milliárdról 195 milliárd forintra emelkedett novemberben, októberhez képest.

Az átlagos kamatláb a lakáscélú forint hiteleknél 11,2 százalék volt novemberben. Októberhez képest a növekedés 0,92, míg tavaly novemberhez képest 1,5 százalékpont.

A szabad felhasználású forint jelzáloghitelek kamata csökkent: a novemberi 12,45 százalék 0,17 százalékponttal kevesebb, mint az októberi. Tavaly novemberben ez a kamatláb 10,36 százalékon állt.

A forint személyi hitel szerződések kamatlába 1,3 százalékponttal 29,6 százalékra csökkent novemberben, októberhez képest. Tavaly novemberben 31,16 százalékon állt a mutató.

A forint betétszerződések novemberi 5,59 százalékos kamata gyakorlatilag változatlan októberhez képest, egy éve 4,8 százalék volt a betéti kamat.

Az euró betétek 2,38 százalékos kamata sem változott októberhez mérten, tavaly novemberben 2,03 százalékon állt a mutató.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×