eur:
394.47
usd:
369.68
bux:
65166.39
2024. április 19. péntek Emma

Fordult a kocka: a megmentőt kell támogatni az autóiparban

A Fiat vezérigazgatója óvatos optimizmussal beszélt az eurozóna megmentéséről. Az adósságválság miatt a cég "a vihar középpontjába" került és az a furcsa helyzet állt elő, hogy amerikai ága, az általa korábban megmentett Chrysler tartja a víz felett.

Sergio Marchionne, a Fiat főnöke bizakodik: szerinte az Eurozónában olyan változások várhatók, amelyek nyomán a közös valuta egy-két hónapon belül visszanyeri hitelét. A Fiat és az amerikai Chrysler vezérigazgatója erről pár nappal a soros EU-csúcs előtt beszélt.

Az államadósságválság és az Olaszországra nehezedő hitelezői nyomás miatt az Itáliában 22 ezer embert alkalmazó cég a vihar közepében találta magát és Marchionne bevallotta, hogy kivár a további befektetésekkel és tervekkel, ugyanakkor a Reuters tévének adott hosszú interjújában üdvözölte a Monti-kormány megszorító lépéseit.

A Fiat számára furcsán változott a lapjárás. Két évvel ezelőtt megmentőként érkezett Amerikába, ahol ismét nyereségessé tette a csődeljáráson átment Chryslert. Most az amerikai márka az, amely nagyobb profitot termel. Az amerikai autópiac az idén talpraállt, és az eladások két éve nem látott szintre ugrottak novemberben. A Chrysler egy év alatt negyedével több új járművet értékesített és jövőre tervezi bevezetni a Fiat-platformra épített Dodge Dart modellt, ami a Toyota Corolla és a Honda Civic versenytársa lesz.

A BMW Mini sikerén felbuzdulva a Fiat megpróbálta bevezetni az amerikai piacra az ikonikus "Cinquecento", az 500-as modern változatát, ez azonban a vártnál rosszabbul sikerült.

2013-ban ugyanakkor visszatér a tengeren túlra az Alfa Romeo és egy sor új Jeep-modell is kijön és ez lesz az az év, amikor sor kerülhet a Fiat és a Chrysler valódi fúziójára - mondta el Sergio Marchionne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×