INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Negyedével nőtt az adóvégrehajtások száma

Infostart / InfoRádió
Az adóhatóság 2001. óta folyamatosan közzéteszi az adóvégrehajtás alá vont cégek listáját, amelyen az idén minden korábbit felülmúló számban sorakoznak a nevek. A Feketelista.hu portál összesítése szerint 207 958 céggel szemben folyt bármikor is adóvégrehajtás. A végrehajtások számának jelentős növekedése az adóhatóságok erélyesebb fellépése mellett abból is fakad, hogy figyelmük egyre több kis összegű tartozásra is kiterjed.

Az idén lezárult adóvégrehajtási esetek száma 351 ezer, 25,5 százalékkal több az előző évihez képest, és összesen 299,4 milliárd forint bevételt jelentett a költségvetésnek, ez 11,7 százalékkal több a tavalyinál - tájékoztatta az adóhatóság a Feketelista.hu-t.

A különböző végrehajtási cselekmények száma - mint amilyen a hatósági átutalási megbízás, a jövedelemletiltás, az ingó- és ingatlan-végrehajtás - 15-25 százalékkal bővült. Ennek köszönhetően a beszedési hatékonyság a korábbi évek átlagos két százalékához képest az idén 20 százalékra javult. Egyébként a vállalati és a lakossági teljes adóhátralék jelenleg 2170 milliárd forintra rúg, egy év alatt lényegében nem változott.

Adóvégrehajtási határozatok - futószalagon

A Feketelista.hu összeállította az adóvégrehajtásra "ítéltek" 100-as TOP-listáját, feltüntetve azokat, akiknek neve a legtöbbször szerepel a kimutatásban. Ami feltűnő: egy évvel korábban három cég "holtversenyben" állt az ellenük hozott egyenkénti 26 végrehajtási határozattal a lista élén, most ehhez a "helyezéshez" 34 határozatra volt szükség. Annyiban nincs viszont változás, hogy az első két helyet továbbra is a tavalyi "éllovasok" tarják. A képzeletbeli dobogó harmadik "fokán" 33-33 elmarasztalással négyen állnak.

Tanulságos, hogy a tavalyi összesítésben az első tízbe sorolt cég közül egy év alatt egyiknek sem sikerült lekerülni a százas TOP-listáról, legfeljebb hátrébb csúsztak.

Meglepő, hogy a száz felsorolt cég között egyetlen fővárosit sem találunk. Ezzel szemben pécsi székhellyel van bejegyezve 28 cég, annyi, mint tavaly, és jelentősen - ötről tizenháromra - bővült a listán a kaposvári címmel bejelentett vállalkozások száma.

Mindemellett a legtöbb adó-végrehajtási határozatot, 70 027-et - gazdasági súlyuknál és számuknál fogva is - a fővárosi cégek ellen hoztak, az összes elmarasztalásnak csaknem 40 százalékát. A vidéki nagyvárosok között - nem véletlenül -kiugróan magas a pécsi adat, ahol 5079 céget ért el az adóvégrehajtás. Nem sokkal maradt le Miskolc, ahol 4607 alkalommal született ilyen adóhivatali határozat. A sort Debrecen (3721), Szeged (3423) és Nyíregyháza (1904) követi, és a legjobb képet Győr mutatja, ahol 1514 végrehajtást rendelt el a hatóság.

A cégelmarasztalások alakulása tetten érhető a megyei statisztikákban is. Pest megye gazdasági túlsúlya közismert, nem meglepő tehát, hogy az adóvégrehajtások közül 30 117 erre a megyére esik. Borsod-Abaúj-Zemplén megye cégeinek neve 10 521 alkalommal, Baranya megye vállalkozásaié pedig 9374 esetben olvashatók a listán. Az átlagot meghaladó gyakorisággal indítottak az adóhatóság megyei igazgatóságai adóvégrehajtást Fejér megyében (8518), Bács-Kiskun megyében (7406) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (7225). A legkevesebb adóvégrehajtást Zala megyében (2674), Nógrád megyében (2413) és Vas megyében (2032) rendelték el az adóigazgatóságok.

A címlapról ajánljuk