eur:
389.05
usd:
361.98
bux:
67998.62
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Matolcsy: Nem ez volt az utolsó csata

Az új IMF-megállapodás volt a fő téma a Parlament ma ülésének kezdetén, és az ellenzéki kritikákra Matolcsy György reagált. A nemzetgazdasági miniszter minden erejével azon volt, hogy a mostani megállapodást megkülönböztesse a 2008-as őszi hitelcsomagtól, mint mondta, a kormány most egyetlen fillért sem szeretne lehívni. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy sikeres volt az elmúlt másfél év magyar gazdaságpolitikája, és lesznek még csaták a szabadságharcban.

Az ellenzéki pártok szerint megbukott a kormány gazdaságpolitikája, a nemzetgazdasági miniszter viszont úgy látja, hogy a kabinet megnyerte a gazdasági szabadságharc első csatáját. Mindez napirend előtt hangzott el az Országgyűlésben, azt követően, hogy a kormány bejelentette: újra tárgyal a Nemzetközi Valutaalappal.

Lemondásra szólította fel Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert az LMP frakcióvezetője. Schiffer András szerint "Magyarország visszakullogott az IMF-hez", és a tárcavezető emiatt elvesztette a hitelét. A kormány gazdaságpolitikáját inkoherens ámokfutásnak nevezte az ellenzéki politikus.

Az MSZP-s Józsa István is úgy látja, hogy a kormány gazdaságpolitikája megbukott, Matolcsy György pedig tovább ront a helyzeten a nyilatkozataival. Az ellenzéki politikus számításai szerint a kormány által bevezetett megszorító intézkedések miatt jövőre minden magyar állampolgárra 55 ezer forinttal nagyobb adóteher jut majd, holott az emberek 72 százaléka már most is azt gondolja, hogy rossz irányba mennek a dolgok. (Az idézett statisztika forrását nem nevezte meg a képviselő.)

A Jobbik frakcióvezetője az egész Orbán-kormány lemondását szorgalmazta. Vona Gábor katasztrofális hírnek nevezte, hogy a kormány újabb megállapodást készít elő a Nemzetközi Valutaalappal. Szerinte ennek az ország függetlensége és a gazdasági növekedés látja a kárát. Az ellenzéki politikus az államadósság visszafizetésének újratárgyalását sürgette.

A Fidesz-frakció nevében az Országgyűlés gazdasági bizottságát vezető Rogán Antal támogatásáról biztosította a kormányt és annak gazdaságpolitikáját.

Matolcsy: Sikeres a magyar gazdaságpolitika

Nem látunk magunk előtt semmilyen megállapodást - reagált Vona Gábor felszólalására Matolcsy György. A mostani tárgyalások különbözni fognak a 2008-as őszi kényszertárgyalásoktól. Akkor ugyanis semmilyen módon nem volt szabad keze, mozgástere a kormánynak - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter.

Az új megállapodással kapcsolatban Matolcsy hangsúlyozta, hogy a kormány nem szeretne lehívni egy fillért sem. Ma egy védőháló a célunk - fűzte hozzá.

Matolcsy újra kiemelte a nyugdíjrendszer átalakításának előnyeit (vagyis a nyugdíjpénztári vagyon államosítását), szerinte már nincs lyuk a költségvetésben, ahol több százmilliárd forint folyt ki.

Matolcsy György szerint az állam devizaadóssága egy jottányit sem változott devizában, "a devizaadósságot devizában fizetjük ugyanis vissza". Később a tárcavezető azt is elmondta, hogy több százezer család drámai helyzetben van a devizahitelek miatt. Vannak olyan javaslatok, amelyekről a következő napokban elkezdjük a Bankszövetséggel a tárgyalásokat - mondta a Bankszövetség múlt pénteken átnyújtott javaslatcsomagjával kapcsolatban Matolcsy.

A kormány nem a klasszikus könyvből és nem a klasszikus recepttel dolgozik, hanem új magyar modellt dolgozott ki, ami régiós, később pedig európai modell lehet - reagált Schiffer András kritikájára Matolcsy György. Melyik klasszikus könyvben van benne, hogy a bankaadó, a krízisadó, melyik klasszikus könyvben van benne, hogy az alkotmányban lehet foglalni és úgy csökkenteni az államadósságot, melyik klasszikus könyvben van, hogy a kötelező állami nyugdíjpénztárat állami rendszerbe kell visszahozni? - sorolta a kérdéseket a tárcavezető.

A miniszter szerint teljesen hamis az a kép, hogy a Valutaalap diktálna. Értékelése szerint az elmúlt 18 hónap a szabadságharc első nyertes csatáját jelentő politika időszaka volt.

18 hónap alatt Magyarország képes volt nem ortodox, nem sanyargató/sarcoló eszközökkel helyreállítani az ország gazdasági mozgásterét, képes volt csökkenteni az államadósságot, növelni a foglalkoztatást - magyarázta.

Valóban megnyertük a szabadságharc első csatáját. De ez nem az utolsó csata, kell hozzá növekedés is, és ehhez kell egy új pénzügyi biztosítás is - mondta az új IMF-megállapodással kapcsolatban Matolcsy György.

Korábban a tárcavezető arról beszélt, hogy sikeres a magyar gazdaságpolitika, de veszélybe került Magyarország egyensúlya és növekedése az euróövezet válsága miatt, ezért kell a biztonsági háló - utalt az IMF-együttműködésre Matolcsy, aki ezúttal is kiemelte: a kormány nem akarja lehívni az új hitelkeretet.

Matolcsy György nem reagált a lemondását firtató megjegyzésekre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×