eur:
389.72
usd:
362.86
bux:
68049.86
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Csúcs közelben az államadósság, szenvedünk a gyenge forinttól

Jelentős ugrással 82 százalékra emelkedett a GDP-arányos államadósság a 3. negyedév végére. Ennél csak kétszer volt magasabb szinten a mutató, 2010 második negyedévében (83,9 százalék), illetve 2009 elején, az IMF-hitel lehívása után. Korábban csak a 90-es évek közepén volt példa arra, hogy ennyire magas legyen az államadósság.

A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási képessége 2011 harmadik negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 5,4 százalékát tette ki. A finanszírozási képesség pozitív egyenlege elsősorban a 2011 első negyedévében elszámolt, magánnyugdíj-pénztári kilépések miatti, a háztartások által az államháztartásnak nyújtott tőketranszfer következtében alakult ki. A tőketranszfer hatását figyelmen kívül hagyva az államháztartás nettó finanszírozási képessége a GDP -4,2 százaléka volt az elmúlt egy évben.

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 82,0 százalékát érte el a negyedév végén. Az adósság harmadik negyedévi növekedéséhez, amely az éves GDP 5,9 százaléka volt, a forint árfolyamgyengüléséből származó átértékelődések és az új adósság nettó kibocsátását jelentő tranzakciók is számottevően hozzájárultak, körülbelül 65-35 százalékos arányban. Az államadósság ellen meghirdetett háborúban tehát egyelőre egyáltalán nem áll jól a kormány.

Figyelve a szeptember vége óta lezajlott további árfolyamgyengülést, nem lehet kizárni, hogy a három milliárd eurós devizahitel-törlesztés (devizakötvény és európai bizottsági hitel) ellenére is magasabban van most az adósságrátánk. A Portfolio.hu gyors becslése szerint a jelenlegi árfolyam mellett az átértékelődési veszteség és a devizatartalékból való hiteltörlesztés hatásai nagyjából kiegyenlíthetik egymást, így év végére nagyjából ugyanitt, azaz 82 százalék körül lehet a bruttó adósságráta.

Nyári kormányzati jelzések szerint az év második felében további mérsékelt adósságráta-csökkenés lett volna várható. Ez azzal függött (volna) össze, hogy az állam által átvállalandó magánadósság (MÁV, BKV), illetve PPP-kivásárlások hatását meghaladja az év második felében törlesztendő három milliárd eurónyi devizaalapú adósság, amelynek törlesztéséhez már bevonta az állam a devizaforrást (tehát az egyelőre felduzzasztja a kimutatott adósságot). Feltehetően azonban az adósságvállalások nem, vagy csak részben valósulnak meg az idén.

Az előzetes adatok szerint a háztartások nettó finanszírozási képessége 2011 harmadik negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP -5,6 százalékát érte el. A háztartások által az államháztartásnak nyújtott, a magánnyugdíj-pénztári kilépések miatti tőketranszfert figyelmen kívül hagyva a háztartások nettó finanszírozási képessége az elmúlt egy évben a GDP 4,0 százaléka volt.

A szezonálisan igazított negyedéves, illetve négy negyedéves gördülő számok is azt mutatják, hogy a háztartások megtakarításai fedezik az államháztartás finanszírozási igényét. (A nyugdíjpénztárak államosítása során befolyó óriási vagyontranszfer hatásától - az alapfolyamatok áttekintése érdekében - mindenhol eltekintett a portál.)

Adósság és árfolyam


A pénzügyi számlák előzetes adatai rávilágítanak arra, hogy milyen nagy veszteségeket tud okozni az árfolyamgyengülés az eladósodott gazdaságban. Az év eleje óta az állam a követelésein megnyert és a kötelezettségein elszenvedett (alapvetően az árfolyamgyengülésből fakadó) átértékelődésen összességében csaknem 500 milliárd forintot bukott. Pikáns az is, hogy az állam nem tőzsdézik valami jól (a Mol esetén biztosan nem): a harmadik negyedévben a tőzsdei részvényeken elszenvedett árfolyamveszteség nagyjából a GDP egy százaléka, 272 milliárd forint volt. Megjósolható, hogy ez a negyedik negyedévben tovább nőtt.

A lakosság a devizahiteleken szenvedi el a gyenge árfolyamot, ráadásul neki nincs is devizatartaléka, ami tompíthatná ezt a hatást (vagyis a kitettsége jóval nagyobb). Így aztán hiába látjuk, hogy a devizahitelek kapcsán az operacionális tranzakció 180 milliárd forintos pozitív egyenleget mutat (vagyis erőteljesen nettó visszafizető pozícióban vannak a háztartások), eközben 608 milliárd forinttal emelkedett a hitelállomány az átértékelődési hatás miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×