eur:
389.57
usd:
362.03
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A Moody's szerint "aggasztó precedenst" teremt a végtörlesztés

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő keddi értékelése szerint "aggasztó precedenst" teremt a magyarországi devizaalapú hitelek csökkentett árfolyamú végtörlesztésére lehetőséget adó törvény.

A kedden Londonban kiadott, elsősorban pénzügytechnikai jellegű hitelpiaci elemzés felidézi, hogy a törvénymódosítás lehetővé teszi a devizaalapú hitelek csökkentett árfolyamú végtörlesztését.

A Moody's szerint a törvényi módosítás "bizonytalanságot okoz" a jövőbeni jogi fejleményekkel kapcsolatban, és ez hatással lehet a magyarországi fedezettkötvény-programok mögötti biztosítékok értékével kapcsolatos "piaci érzetre".

A Moody's szerint a törvénymódosítás felveti az eseménykockázat lehetőségét, mivel lehetővé teszi a jelzáloghitel mint biztosíték értékének csökkenését a piaci szintek alatti árfolyamokon történő törlesztés engedélyezésével.

E törvénymódosítás után nem zárhatók ki olyan további változtatások, amelyek szintén lehetővé teszik a fedezett kötvények biztosítékául szolgáló jelzáloghitelek értékcsökkenését - vélekedtek keddi londoni helyzetértékelésükben a Moody's pénzügyi szakelemzői, akik szerint a jelzálog-hitelek refinanszírozási kockázatait ez különös mértékben érintheti.

Az az érzet, hogy immár még valószínűbbek az ilyen jellegű jogszabályi módosítások, elég lehet e piaci termékek kockázati prémiumainak emelkedéséhez - áll Moody's elemzésében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×