eur:
389.3
usd:
363.16
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Árfolyamkorlátot állít fel a svájci jegybank - zuhan az árfolyam

A svájci jegybank ezentúl nem engedi a frank euróval szembeni árfolyamának erősödését az 1,20-as szint alá. A 10 órakor megjelent közleményre hatalmasat gyengült a frank.

A délelőtt 10 órakor megjelent közleményben a svájci jegybank hangsúlyozza, hogy a svájci frank jelenleg tapasztalt masszív felértékelődése jelentős veszélyt jelent a svájci gazdaság számára és felveti a deflációs kockázatokat.

"A svájci jegybank (SNB) ezért a frank jelentős és tartós gyengítésére fog törekedni. Azonnali hatállyal, továbbá már nem fogja tolerálni azt, hogy a frank euróval szembeni árfolyama az 1,20-as szint alá süllyedjen" - áll a közleményben.

A jegybank felkészült arra, hogy korlátlan mennyiségben vásároljon külföldi devizát.

A jegybank közleménye ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy az 1,20-as árfolyamszint is túl erős és az idő folyamán tovább kell gyengüljön a frank. "Ha a gazdasági kilátások és a deflációs kockázatok azt indokolják, akkor a jegybank további intézkedéseket fog megtenni" - olvasható a közleményben.

A bejelentés hatására rendkívüli hangulatjavulás következett be a tőkepiacokon, ami jelentős esést indukált a "biztonságos menedéknek" tekintet nemesfémek piacán. Az arany a reggeli csúcsokhoz képest közel 50 dollárt esett, jelenleg 1 százalékos mínuszban, 1879 dolláron áll. A hirtelen zuhanás nem kerülte el az ezüstöt sem, amelyet 43,2 dollárról egészen 41,7 dollárig vágtak vissza fél óra leforgása alatt. Az ezüst árfolyama jelenleg rendkívüli ingadozások mellett 1 százalék körüli mínuszokban jár, valamivel 42 dollár felett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×