eur:
389.62
usd:
362
bux:
68452.81
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Egyedi megoldásokat kínál az OTP a frankhiteleseknek

Ha tartósan magas marad a forint árfolyama a svájci frankkal szemben, akkor akár a hitelesek 20-30 százaléka is élhet a péntektől induló Állami Otthonvédelmi Program lehetőségével - mondta el az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. Gresa István hozzátette: csak azok vehetnek részt az árfolyamrögzítéses konstrukcióban, akiknek nincs 90 napnál hosszabb fizetési késedelmük.

A svájci frank esetében a legkritikusabb az árfolyam fixálása: a kormány az Otthonvédelmi Program keretében 180 forinton állapította meg az alpesi deviza rögzítését azoknak, akik a jelenlegi magas árfolyam miatt nem tudják fizetni a törlesztőrészleteket.

Az OTP Bank vezérigazgató-helyettese az InfoRádiónak elmondta: arra számítanak, hogy ezzel a lépéssel sikerül az árfolyam hektikus mozgását kiküszöbölni, és az ügyfelek számára kiszámíthatóbbá válik a következő három évben a fizetési kötelezettség.

Gresa István hangsúlyozta: az aktuális és a rögzített árfolyam közötti különbséget egy gyűjtőszámlán vezetik. A felgyülemlett összeg forint alapú hitelnek fog számítani, és várhatóan 6,1 százalékos kamatozású lesz.

Az OTP egyébként saját mentőcsomagot is kidolgozott a devizahiteleseknek: az állami megoldás alternatívájaként választható elképzelés némileg magasabb szinten rögzítené a törlesztési árfolyamokat: a svájci frankot 200, az eurót 265 forintos árfolyamon fixálja az OTP. Annak, hogy ez mennyivel jelent kisebb terhet, mint az állami megoldás, a Pénzcentrum járt utána.

Feltételek

A konstrukcióban csak azok vehetnek részt, akiknek nincs kilencven napnál hosszabb fizetési késedelmük, és azok számára sem adott az árfolyamrögzítés lehetősége, akik már igénybe vettek a banknál könnyítő csomagot, amelynek a futamideje 2014. december 31. előtt zárul le.

Gresa István kiemelte, hogy a gyűjtőszámlán összegyűlt tőkét és kamatot szétterítik a hátralévő futamidőre. Egyedi megállapodást is lehet kötni, és ha kell, futamidőt is tudnak hosszabbítani az ügyfélnek, hogy a rögzített árfolyamon történő hitel-visszafizetés három éve után a terhek kisebbek legyenek.

A vezérigazgató-helyettes nem gondolja úgy, hogy tíz százaléknál többen igényelnék az árfolyamfixálást, de ha tartósan nagyon erős marad a svájci frank a forinttal szemben, akkor akár az ügyfelek húsz-harminc százaléka is kérheti ezt a megoldást.

Javult a fegyelem

Arról, hogy a júliusban feloldott kilakoltatási moratóriumnak milyen hatásai voltak, Gresa István elmondta: érezhetően javult a fizetési fegyelem. Hozzátette, hogy októberig csak azoknak a bedőlt hiteleseknek az ingatlanát árverezhetik el, akiknél a hitel összege meghaladja a húsz millió forintot, illetve az ingatlan fedezetértéke harminc millió forintnál több. Az OTP ügyfelei átlagosan öt-hat millió forint értékben vettek fel jelzálogkölcsönt - fűzte hozzá.

Az elmúlt években körülbelül kétezer, OTP által kezdeményezett kilakoltatást kezdeményeztek, és kilakoltatás az elmúlt három évben csak négyszer volt, vagyis nem jellemző, hogy a bank a követeléseit kilakoltatás útján realizálja - tette hozzá.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Több lesz a zöld fejlesztés, ha női menedzser vezeti a céget

Több lesz a zöld fejlesztés, ha női menedzser vezeti a céget

Egészen friss kezdeményezés az idén februárban indult EU Women Climate Leaders Network, amely a női vezetők bevonásával szeretne hozzájárulni a környezetbarát innovációk számának növeléséhez a nagyvállalati szektorban. Több kutatás is azt támasztja alá ugyanis, hogy a nők által vezetett vagy tulajdonolt cégeknél több és hatékonyabb zöld fejlesztés valósul meg. A szervezet életre hívó konferencia tanulságairól Simon Anita, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. fenntarthatóságért és körforgásos gazdaságért felelős vezérigazgató-helyettese beszélt a Portfolio-nak, aki egyetlen magyar meghívottként vett részt a hálózatot megalapító Európai Beruházási Bankcsoport (EIB) rendezvényén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×