eur:
389.7
usd:
363.8
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

KSH: kissé gyorsult az ipari termelés növekedése

Kissé gyorsult az ipari termelés növekedése májusban: az előző havi 7,1 százalékos emelkedés után májusban 7,6 százalékkal bővült a termelés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

A részletes adatokból kiderül, hogy munkanaphatástól megtisztítva 2,6 százalékkal nőtt a termelés volumene májusban 2010 ötödik hónapjához képest. A most közölt adatok megegyeznek az előzetes számokkal.

A termelés az év első öt hónapjában 10,3 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakát.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index májusban 0,8 százalékkal csökkent.

Az előző hónap eredményétől mind az export, mind a belföldi értékesítés elmaradt 1,0, illetve 0,6 százalékkal. Éves összevetésben viszont az export 11,2 - munkanappal kiigazítva 6,2 - százalékkal nőtt, míg a belföldi eladások nyolcadik hónapja csökkentek májusban, 0,9 százalékkal, illetve kiigazítva 4,8 százalékkal.

Az ipari termelés növekedési üteme áprilisban még lassult: 7,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a márciusi 9,2 és a februári 14,6 százalékos növekedés után. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint az ipar áprilisi kibocsátása 0,7 százalékkal nőtt az egy hónappal korábbihoz képest, a márciusi 3,6 százalékos visszaesés után.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×