eur:
393.3
usd:
367.53
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Így alakult a kiskereskedelmi forgalom az év elején

A kiskereskedelmi forgalom februárban és az év első két hónapjában stagnált. Az értékesítés volumenének 0,2 százalékos növekedése a januári 0,1 százalékos emelkedés után a naptárhatástól megtisztított adatok szerint statisztikailag alig kimutatható 0,1 százalékos eredményt hozott az év első két hónapjában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Vámos György, Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az InfoRádiónak elmondta: 2011 második felétől számít élénkülésre az ágazatban.

A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a kiskereskedelmi értékesítés volumene januárhoz képest nem változott.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban és a csomagküldő kiskereskedelemben februárban 512,4 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, ami nem jelentős változás a januárban forgalmazott 514,3 milliárd forinthoz képest - folyó áron csupán 0,4 százalékos csökkenést mutat az év legrövidebb hónapjában.

A KSH pénteki adatai megerősítik, hogy az év első két hónapjában nyoma sincs a belső fogyasztás élénkülésének. Minthogy a lakossági fogyasztáson belül a kiskereskedelmi értékesítés a szolgáltatásokkal szemben túlsúlyban van és a GDP-ben mintegy 28 százalékos súllyal szerepel, előrevetíti, hogy a gazdaság első negyedévi teljesítménye továbbra is az export alakulásától függ, a belső kereslet nem járul hozzá.

Folyó áron a kiskereskedelmi értékesítés 5,5 százalékkal haladta meg februárban az egy évvel korábbit, ami nagyobb ugyan a 4,1 százalékos inflációnál, de nagyjából szinkronban van a nettó átlagkeresetek 5,7 százalékos növekedésével.

Az év első két hónapjában összesen 1.027 milliárd forint forgalom realizálódott. A kiskereskedelmi eladások 47 százaléka élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes-, 18 százaléka üzemanyag-, 11 százaléka bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott le. A többi üzlettípus együttes részesedése 24 százalék volt 2011. január-februárban.

A gépjármű üzemanyag nélkül számolt februári kiskereskedelmi forgalom volumene 0,6 százalékkal nőtt egy év alatt, 1,8 százalékkal kevesebb üzemanyag fogyott, mivel 16,5 százalékkal drágult a benzin.

Az élelmiszer vásárlások volumene 0,5 százalékkal nőtt egy év alatt, ám az ital- és dohányáru fogyasztás 4,4 százalékkal emelkedett. A nem élelmiszer jellegű cikkek eladása 0,3 százalékkal nőtt februárban az egy évvel korábbihoz hasonlítva, bár a textil-, ruházati és lábbeli értékesítés 3,2 százalékkal, a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag eladás 1,6 százalékkal csökkent. Az illatszer eladás viszont 6,5, a könyv-, újság, papíráru és egyéb iparcikk 6,2, a gyógyszer-, gyógyászati termék értékesítése pedig 4,1 százalékkal nőtt a tavaly februárival összevetve.

A KSH közölte, az Eurostat gyorsbecslése szerint - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - az idén februárban a kiskereskedelmi eladások az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 0,9 százalékkal, az eurózóna országaiban 0,1 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódik az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×