eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Mosonyi: Tartósan magas maradhat az olaj ára

Folyamatosan emelkedő olajárat vár a Mol vezérigazgatója a világ energiaiparát terhelő kihívások miatt. Mosonyi György egy budapesti háttérbeszélgetésen úgy vélte, a közel-keleti országokon végigsöprő forradalmi hullám nyomán egyelőre nem kell újabb olajválságtól tartani.

A világ nagy mértékben növekvő szénhidrogén igényét nem tudják majd kielégíteni, ha a közel-keleti országokban elhúzódik a válság - mondta az InfoRádiónak a Mol vezérigazgatója.

Mosonyi György kifejtette: egy előrejelzés szerint a ma ismert készletek és technológiák révén kitermelhető szénhidrogének - főleg a kőolaj - nem tudják követni a globálisan növekvő igényeket, és 2050-re nagy hiány alakul ki a fosszilis energiahordozók piacán. Ez akkor oldható meg, ha technológiai változás lesz a kitermelésben, vagy a nem fosszilis energiahordozókat nagyobb arányban használják fel - tette hozzá.

A Mol vezérigazgatója közölte: bár előre nem lehetett gondolni arra, hogy a közel-keleti térségben a stabilnak hitt rendszerek ilyen gyorsan össze tudnak dőlni, de utólag visszagondolva mélyre ható elemzések alapján mégis elképzelhető lett volna ez. Ezekben az országokban demokráciadeficit van, demográfiai robbanás történt, ami párosult a fiatalok munkanélküliségével. Az államokat jelentősen érintette a gazdasági válság, amely megszakította a növekedést, így hirtelen csökkent az életszínvonal, amit csak súlyosbított az élelmiszerárak robbanása - fejtette ki. Mosonyi György hozzátette: ha az elvárások és a realitás hirtelen nagyon elválik egymástól, akkor forradalmi hangulat alakulhat ki.

A világnak állandóan emelkedő kőolajárral és ezt követő gázárral kell számolnia - hangsúlyozta a vezérigazgató. Mint mondta, ennek egyik összetevője a kereslet növekedése, amivel nehezen tart lépést a kínálat, és egyre magasabb költséggel lehet kitermelni a szénhidrogéneket, ha mennyiséget akarnak nyújtani a kereslet kielégítése érdekében.

A kőolajtermelő országok túlköltekezését is megemlítette Mosonyi György, ami szerinte megnöveli az egy forrásból élő költségvetések fenntarthatóságának a kőolajár iránti igényét. Példaként említette, hogy 42-45 dollárról 90 dollárra emelkedhet a kőolaj ára Szaúd-Arábia, ami a költségvetés egyensúlyához szükséges. Mindezek miatt arra lehet számítani, hogy tartósan magasan maradnak és emelkedni fognak az árak - tette hozzá a Mol vezérigazgatója.

Az interjút teljes terjedelmében csütörtök este az Aréna című műsorban, jövő hétfőn pedig az Energia Infó című magazinunkban hallgathatják meg.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vámosi Péter az F1-es pilóták mentális problémáiról: ha valaki meginog, azt mások kőkeményen kihasználják

Vámosi Péter az F1-es pilóták mentális problémáiról: ha valaki meginog, azt mások kőkeményen kihasználják

Az autóversenyzéshez kell egy jó adag egoizmus is, és ha valaki kibillen az ideális állapotból, arra rögtön lecsapnak az ellenfelek – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője arra reagálva, hogy Lewis Hamilton nyíltan beszélt egy interjúban mentális problémáiról. Vámosi Péter hozzátette: a legtöbb pilóta azt mutatja a külvilágnak, hogy nagyon kemény, azt azonban csak a közvetlen környezetük tudja, mennyit vesz ki belőlük valójában a versenyzés és az állandó stressz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×