INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Mosonyi: Tartósan magas maradhat az olaj ára

Infostart / InfoRádió
Folyamatosan emelkedő olajárat vár a Mol vezérigazgatója a világ energiaiparát terhelő kihívások miatt. Mosonyi György egy budapesti háttérbeszélgetésen úgy vélte, a közel-keleti országokon végigsöprő forradalmi hullám nyomán egyelőre nem kell újabb olajválságtól tartani.

A világ nagy mértékben növekvő szénhidrogén igényét nem tudják majd kielégíteni, ha a közel-keleti országokban elhúzódik a válság - mondta az InfoRádiónak a Mol vezérigazgatója.

Mosonyi György kifejtette: egy előrejelzés szerint a ma ismert készletek és technológiák révén kitermelhető szénhidrogének - főleg a kőolaj - nem tudják követni a globálisan növekvő igényeket, és 2050-re nagy hiány alakul ki a fosszilis energiahordozók piacán. Ez akkor oldható meg, ha technológiai változás lesz a kitermelésben, vagy a nem fosszilis energiahordozókat nagyobb arányban használják fel - tette hozzá.

A Mol vezérigazgatója közölte: bár előre nem lehetett gondolni arra, hogy a közel-keleti térségben a stabilnak hitt rendszerek ilyen gyorsan össze tudnak dőlni, de utólag visszagondolva mélyre ható elemzések alapján mégis elképzelhető lett volna ez. Ezekben az országokban demokráciadeficit van, demográfiai robbanás történt, ami párosult a fiatalok munkanélküliségével. Az államokat jelentősen érintette a gazdasági válság, amely megszakította a növekedést, így hirtelen csökkent az életszínvonal, amit csak súlyosbított az élelmiszerárak robbanása - fejtette ki. Mosonyi György hozzátette: ha az elvárások és a realitás hirtelen nagyon elválik egymástól, akkor forradalmi hangulat alakulhat ki.

A világnak állandóan emelkedő kőolajárral és ezt követő gázárral kell számolnia - hangsúlyozta a vezérigazgató. Mint mondta, ennek egyik összetevője a kereslet növekedése, amivel nehezen tart lépést a kínálat, és egyre magasabb költséggel lehet kitermelni a szénhidrogéneket, ha mennyiséget akarnak nyújtani a kereslet kielégítése érdekében.

A kőolajtermelő országok túlköltekezését is megemlítette Mosonyi György, ami szerinte megnöveli az egy forrásból élő költségvetések fenntarthatóságának a kőolajár iránti igényét. Példaként említette, hogy 42-45 dollárról 90 dollárra emelkedhet a kőolaj ára Szaúd-Arábia, ami a költségvetés egyensúlyához szükséges. Mindezek miatt arra lehet számítani, hogy tartósan magasan maradnak és emelkedni fognak az árak - tette hozzá a Mol vezérigazgatója.

Az interjút teljes terjedelmében csütörtök este az Aréna című műsorban, jövő hétfőn pedig az Energia Infó című magazinunkban hallgathatják meg.

Hanganyag: Hlavay Richárd

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk