eur:
389.1
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Kissé tovább erősödött a forint

Kissé tovább erősödött a forint árfolyama a hétvége folyamán, majd hétfőn kora reggel is folytatódott a trend: az eurót röviddel hét óra előtt 266,03 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben, szemben a vasárnap éjszakai 266,50 forintos és a péntek délutáni 266,30 forintos jegyzéssel.

Az euró/dollár hétfőn reggel 1,4052-es jegyzésen áll a vasárnap éjszakai 1,4038 és a péntek délutáni 1,4147 után.

Az euró gyengült hétfőre virradóra a német kormánykoalíció párjainak tartományi választásokon elszenvedett kudarca miatt, esését azonban korlátozza az EKB által beharangozott kamatemelés. Az euró negatív korrekciója már esedékessé is vált az 1,4250 dolláros technikai ellenállási küszöb áttörésére a múlt héten tett sikertelen kísérlet után.

Az euróval ellentétben a dollár megőrizte pénteken szerzett árfolyamnyereségét, köszönhetően a Fed egyik illetékese által tett "héja" nyilatkozatnak, amely szerint a Fed "a nem túl távoli jövőben" véget vet laza monetáris politikájának, hogy még csírájában fojtsa el az inflációs folyamatokat.

A dollárt 189,60 forinton, a svájci frankot 205,66 forinton, száz japán jent 231,75 forinton jegyeztek a bankközi kereskedelemben hétfőn kora reggel. Pénteken a dollár jegyzése 188,32 forinton, a svájci franké 205,83 forinton, száz japán jené 232,13 forinton állt.

Piaci vélemények szerint a hét elején fennmaradhat a forint elmúlt héten több kedvező körülménynek - a magyar szuverén adósbesorolás megerősítése a S&P hitelminősítő által, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtöki kötvényaukciója, illetve a magyar dollárkötvény csütörtök esti nemzetközi tőkepiaci kibocsátása - köszönhetően szerzett erősödő lendülete, bár az euróval szemben egy hét alatt elért nyolc forintos árfolyam nyereség már bőven okot adhat egy átmeneti korrekcióra is.

Az euró jegyzése a múlt pénteken még 274 forint felett járt, a dollárt akkor 195 forinton, a svájci frankot 216 forinton, a japán jent 240 forint közelében jegyezték.

A forint az elmúlt hét eleje óta folyamatosan erősödött és szerdán átlépte az erőteljes ellenállási küszöbnek tekintett 270 forintos euró árfolyam határt, majd csütörtökön tavaly május eleji árfolyamszintre tért vissza, pénteken pedig már 265,50 forintos euró jegyzésre is volt példa.

Kereskedők szerint a hét első napjaiban - amennyiben az euróövezeti befektetői hangulat nem romlik és ez nem ad okot egy forint árfolyam korrekcióra - az euró jegyzése 265 és 268 forint között alakulhat.

A lengyel zloty árfolyama hétfő reggelre alig változott, 4,0159-es euró árfolyamon jegyzik a vasárnap éjszakai 4,0170 után. A cseh korona kissé erősödött, hétfő reggelre 24,4630-as euró jegyzésre a vasárnap éjszakai 24,4760-ről.

A zlotytól a kamatemelési várakozások tükrében erősödést, a 3,96-os euró árfolyam küszöb megközelítését várják a piacon. A cseh koronától hétfőn némi gyengülést várnak a várakozásoktól elmaradó legutóbbi makrogazdasági mutatók és a védelmi minisztert érintő belpolitikai botrány miatt.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×