eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Berényi János a Malév Zrt. új elnöke

Üzleti tervről nem döntött pénteken sem a Malév újabb rendkívüli közgyűlése, de személyi változásokról annál inkább - adta tudtul a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Távozott a légitársaságtól az igazgatóság elnöke és két tagja, és a héten jelentették be azt, hogy Martin Gauss vezérigazgató is távozik a vállalattól. A Malév Zrt. új elnöke Berényi János lett.

A közeljövőben várható stratégiai döntések miatt nem szavaztak a 2011. évi átdolgozott üzleti tervről a Malév pénteken tartott rendkívüli közgyűlésén - közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Az indoklás szerint idézem: "a potenciális befektetőkkel folytatott megbeszélések eredménye jelentősen érintheti a társaság 2011. évi tevékenységét, az új jövőképet...".

A Népszabadság úgy tudja, a 2009-es rekordveszteséghez képest valamelyest javíthatott a tavalyi évben eredményein a Malév. A lap információi szerint a vagyonkezelő és a Malév 20 milliárd forint körüli veszteséggel számol 2010-re a mérleg szerinti eredmény szintjén, de ennél is fontosabb, hogy működési szinten is csökkenhetett a veszteség, köszönhetően a költségcsökkentési intézkedéseknek. A nemzeti fejlesztési miniszter egy hete az orosz-magyar tárgyalások után úgy nyilatkozott az InfoRádiónak, hogy az orosz fél szerint a Malév helyzete a magyar kormány problémája, Budapest viszont úgy látja, hogy a légitársaság egy orosz tulajdonos döntése alapján, orosz banknak adósodott el, a sorsát tehát nem lehet csak magyar problémaként kezelni.

Ha az üzleti tervről nem is, de az igazgatóság és a felügyelő bizottság összetételének megváltoztatásáról döntöttek a részvényesek. Az igazgatóságból visszahívták Winkler János elnököt, Martin Gauss vezérigazgatót, és Bienerth Gusztáv, valamint Parragh László tagokat. A többségi tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. javaslata alapján a közgyűlés a megüresedett pozíciókba közlekedésügyben és légügyekben jártas szakembereket választott.

Az öttagú Igazgatóság új tagjai Berényi János és Gergely Máté. Az Igazgatóság tagja marad Kamarás Zoltán és a kisebbségi tulajdonos delegáltjaként Anatolij Ballo és Anatolij Deloveri. Az Igazgatóság új elnökének Berényi Jánost választották meg a részvényesek. Az új elnök és a tagok megbízatása öt évre szól.

Az igazgatóság mellett a felügyelő bizottság is megújult. A vagyonkezelő javaslata szerint az új elnök Lendvai Magdolna, új tagja pedig Kis Krisztina. A Felügyelő Bizottság tagja marad Balla Mihály, Kazatsay Istvánné és Osztrovszky Krisztina.

Május végétől új vezérigazgatója is lesz a Malévnek, mivel a héten benyújtotta lemondását Martin Gauss vezérigazgató, a vagyonkezelő közlése szerint a lemondás oka, hogy nem tudtak megállapodni a személyi alapbérezést illetően, ugyanis itt is követni kell a bérplafonra vonatkozó elvi szabályozást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×