eur:
388.8
usd:
361.22
bux:
68578.71
2024. május 7. kedd Gizella

"Csak elvi döntést lehet hozni a pénztárváltással kapcsolatban"

A többségnek érdemes visszalépni az állami nyugdíjrendszerbe, csupán néhány ezren lehetnek azok, akiknek talán megérné kitartani a magánnyugdíjpénztárak mellett - mondta az InfoRádiónak a portfolio.hu elemzője. Szabics Zsolt hozzátette: az emberek csak elvi döntést hozhatnak, mert nem lehet tudni, hogyan változnak a jövőben a nyugdíjszabályok.

A legtöbben hihetetlenül sokat vesztenének azzal, ha nem lépnének át az állami nyugdíjrendszerbe. A jelenlegi információkat figyelembe véve csupán néhány ezer embernek érné meg magánnyugdíjpénztárban tartani a befizetéseit - mondta az InfoRádiónak a portfolio.hu elemzője.

Szabics Zsolt szerint azoknak lehet érdemes a maradáson gondolkodni, akiknek már csak egy-két évük van hátra a nyugdíjig, és nagyon magas a keresetük, így hat-nyolc millió forint összegyűlt a számlájukon. Még akkor is, ha egyelőre nem tudható, hogyan szolgáltatnak majd járadékot a pénztárak.

Az elemző szerint a kérdésben csak elvi döntést lehet hozni, hiszen nagyon sok a bizonytalanság. Az egyik, hogy 2013. január elsejétől megváltozik a nyugdíjszámítás, de egyebek mellett azt sem lehet egyelőre tudni, mekkora mértékű adó terheli majd az állami nyugdíjakat.

Lehet azon spekulálni, hogy az Európai Unió vagy az Alkotmánybíróság valahogyan eléri, hogy módosítsák a most bevezetett átalakításokat, esetleg a következő kormány változtat az újabb rendszeren. De nagyon meg lennék lepve, ha a mostani feltételek mellett egy-másfél év múlva is létezne a harmadik nyugdíjpillér.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Az adótartalom nem magyarázza a regionális eltéréseket a benzin és a gázolaj árát illetően, inkább az árrésekben jelentkező különbség okozott némi kontrasztot – mondta az InfoRádióban a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai üzletág vezetője. Hortay Olivér hozzátette: magyar szempontból kedvező fejlemény, hogy a szomszédos országok átlagáraihoz képest már kevesebb, mint egyszázalékos a differencia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×