eur:
399.97
usd:
364.93
bux:
74186.25
2024. október 9. szerda Dénes

Bizakodás a fővárosi lakáspiacon

A GKI és az Ingatlan és Befektetés című lap közös felmérése szerint optimistábbak a piaci szereplők a fővárosi lakáspiacon, holott a statisztikai adatok és a piaci helyzet ezt nem indokolják - mondta a Lakásvásár Médiacsoport elnöke.

A GKI fővárosi ingatlanpiaci indexe júliusról októberre 8,5 ponttal javult, de a mínusz 23,3 pontra emelkedő mutató 13 ponttal elmarad a gazdasági válság előttitől, és hat ponttal az évtizedes átlagtól.

Valódi pozitív elmozdulást a raktárpiacon mért a GKI, ahol az októberi mínusz 10 pontos mutató jelentős emelkedést mutat a júliusi mínusz 25 ponthoz képest, és elérte a 2008 áprilisit. A lakáspiacon további visszaesést már nem mért a GKI, sőt az index 10 pontos javulást mutat, és a következő 12 hónapra vonatkozó kérdésre vonatkozó várakozások már változatlanok, illetve javulók. Az új lakások árai a fővárosban idén 3,5 százalékkal emelkednek.

Az új lakóingatlanok várható 12 havi árának alakulására vonatkozó kérdésre Pest megyében és Nyugat-Magyarországon adott válaszok nulla eredményt, Kelet-Magyarországon egy százalékos emelkedést mutatnak. A használt lakóingatlanok árának következő 12 havi várható áralakulás kedvezőtlenebb a képet mutat: az országos átlag három százalékos csökkenést, a budapesti 2,2 százalékos, a Pest megyei és a nyugat-magyarországi 3-3, a kelet-magyarországi négy százalékos további áresést jelez.

Budapesten idén várhatóan nyolc ezer új lakás épül, s emellett 2-3 ezer eladatlan lakás van, ezzel is magyarázható a budapesti felmérésben érzékelt következő 12 hónapra várt 2,2 százalékos árlemorzsolódás - mondta a felmérésben részvevő szakmai partner, az Ingatlan és Befektetés című folyóirat főszerkesztője.

Borsi László a felmérést idézve közölte: a budai családi házaknál megállt az árcsökkenés, és a budai zöldövezetben is alig egy százalékos, a dél-pesti családi házaknál két százalékos, ugyanakkor az észak-pesti és dél-pesti panellakásoknál további négy százalékos áresést vár a piac.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak

Kedden két órán át állta az újságírói kérdések özönét Orbán Viktor miniszterelnök, szerdán pedig az Európai Parlament plenáris vitájának részeként mutatja be Magyarország mint az EU soros elnöke féléves elnöki programját a strasbourgi EP-ülésteremben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Orbán Viktor ébresztőt fújna Európának, von der Leyen kőkeményen kritizálta a magyar kormányt

Orbán Viktor ébresztőt fújna Európának, von der Leyen kőkeményen kritizálta a magyar kormányt

Orbán Viktor miniszterelnök a magyar EU-elnökség programbeszédében a versenyképesség növelését, a szabályozások egyszerűsítését és a tagállamok közötti együttműködés erősítését hangsúlyozta az Európai Parlament előtt. Kijelentette, hogy a magyar elnökség novemberben új versenyképességi paktumot mutat be, és kiemelte, hogy az EU ipari kapacitásainak megtartása, a magas energiaárak kezelése és a zöld átállás megalapozása kulcsfontosságú. A migrációval kapcsolatban a miniszterelnök a schengeni rendszer összeomlásától óvott, és az unió határain kívül kialakítandó menekültügyi hotspotokat javasolta. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke erősen kritizálta a magyar miniszterelnök kijelentéseit és a kormány intézkedéseit, álszentséggel vádolva a kabinetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×