eur:
390.18
usd:
365.62
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A születéstől a diplomáig - hány millióba kerül egy gyermek felnevelése?

A gyermeknevelésnél az első egy évet követően a legnagyobb anyagi terhet a gyermekek iskoláztatása jelenti a szülők számára - derül ki a Generali Biztosító által végzett kutatásból. Schaub Erika, a társaság személybiztosítási üzletágának igazgatója elmondta: egy gyermek felnevelése akár 14 millió forintba is kerülhet a főiskola vagy egyetem elvégzéséig.

A Generali Biztosító azt vizsgálta, hogy a családok a gyerek születésétől a főiskola elvégzéséig milyen költségekre számítanak. A vállalat személybiztosítási üzletágának igazgatója az InfoRádiónak elmondta: a szülők kisgyemek- és óvodáskorban havi 38-39 ezer forinttal számolnak.

Ahogy a gyerek cseperedik, az összeg 46 ezer forintra kúszik fel, a középiskola elvégzése után pedig 78 ezerre emelkedik, vagyis a legnagyobb anyagi ráfordítást a felsőoktatás időszaka jelenti a családoknak - tette hozzá Schaub Erika.

A tervezett kiadások különböznek a szülők iskolai végzettsége, jövedelme és lakóhelye szerint. Főiskolás korban a fővárosiak kevesebb költséget számoltak, a vidéken élők viszont valamivel nagyobbat az albérleti és az utazási kiadások miatt.

Minél magasabb jövedelemmel rendelkezik a szülő, annál nagyobb összeggel számol a gyerekneveléshez - emelte ki Schaub Erika, aki hozzátette: a költségek csak az alapkiadásokat tartalmazzák, tehát az olyan extrakiadások, mint a sportolás, a nyelvoktatás vagy a különórák nem tartoznak bele.

Schaub Erika hangsúlyozta: összeadva a tervezett költségeket, egy gyermek felnevelése a diplomaszerzésig átlagosan 14 millió forint ráfordítást igényel a családoktól.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×