eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Hogyan spóroljunk több tízezer forintot?

A hagyományos izzók kivonásával 2020-ig Magyarország egyévi áramfogyasztása takarítható meg az egész Európai Unióban - legalábbis ezzel számoltak a szakértők, amikor úgy döntöttek, hogy ki kell vonni a forgalomból a hagyományos izzókat.

Alapvető probléma a hagyományos izzókkal, hogy inkább tekinthetőek fűtő-, mintsem világítótestnek, ugyanis a régi típusú izzók által felvett energia 90 százaléka hővé alakul, és csak 10 százalékot hasznosít fénykibocsátásra, emiatt az E, F, és G energiatakarékossági osztályokba sorolják már ezeket.

Az új izzók, pontosabban a kompakt fénycsövek ennél jóval energiatakarékosabbak, mintegy 75-80 százalékkal, és a technológiai fejlődésnek köszönhetően egyre fényesebbek, már nem vibrálnak, mint a kezdetekben, bemelegedési időre sincs már szükségük és az élettartamuk is hosszabb.

Az uniós rendelkezés értelmében fokozatosan vonják ki a forgalomból a hagyományos izzókat, 2009 szeptemberében a 100 wattos, most szeptembertől a 75 wattos kerül le a boltok polcairól, illetve csak azt lehet eladni, ami még készleten van.

Számítások szerint, ha a lakásban lecseréljük az összes hagyományos izzót, akkor évente tetemes mennyiségű energiát és több 10 ezer forintot lehet megspórolni. Igaz, az új izzók drágábbak, és talán ez a legfőbb kifogás, legalábbis a lakosság részéről.

Egyes vélekedések szerint az új izzók előállítása környezetszennyezőbb, mivel higanyt is felhasználnak az előállítás során. Ezenkívül meg kell szokni a fényüket, érzékenyebbek a hőre, és a régi típusú lámpatestekbe nem mindig illenek bele. Ezért a szakértők azt tanácsolják, hogy fokozatosan cseréljük le a régi izzóinkat, ne egyszerre, bármennyire is vonzó az általa elért energia-megtakarítás. A 75 wattos izzók után a többit is fokozatosan kivonják a forgalomból, a teljes termékskála 2012-ig újul meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×