eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Coface: Szinte minden hazai szektort fenyeget a fizetésképtelenség

Gyorsuló tempóban növekszik a fizetésképtelen cégek száma a Coface Hungary legfrissebb adatai szerint. A hitelminősítő cég kereskedelmi vezetője azt mondja, nincs olyan gazdasági ágazat, amelyben ne nőtt volna a csődök száma.

A cégek fizetésképtelenségi adatait ellenőrizve látható, hogy 2009 első félévéhez képest drasztikusan romlottak a mutatók. Több mint 25 százalékkal több eljárás indult emiatt idén, mint a válság elején. Úgy tűnik, hogy a magyar gazdaságban egyre nő a fizetni nem tudó vállalkozások száma - mondta el a Coface Hungary kereskedelmi vezetője.

Bagyura András közölte: ha a fizetésképtelenség első féléves statisztikáit hasonlítjuk össze, akkor látható, hogy az elmúlt három esztendőben folyamatosan és rohamosa gyorsult a növekedés. Míg 2008-ban az előző évhez képest csak 13 százalékkal lett több csődbe jutott cég, 2009-re pedig már ugyanez az arány 21 százalékra emelkedett.

A helyzet kétségbeejtő, hiszen Magyarországon már az elmúlt tíz évben kiugróan sok cég vált fizetésképtelenné európai viszonylatban is, és ehhez képest még gyarapodott a számuk - jegyezte meg a kereskedelmi igazgató.

Bagyura András nem tudott olyan szektort külön kiemelni, ahol ne lenne tapasztalható ez a tendencia. Mint mondta: leginkább mégis az építőipari szolgáltatásokkal és ingatlangazdálkodással, a turizmussal, illetve vendéglátással, valamint a logisztikával, továbbá a kis- és nagykereskedelemmel foglalkozó cégek érintettek.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×