eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Aratják és siratják a búzát: csak 30 százalék étkezési minőségű

Az őszi búza 20 százalékát learatták Vas megyében; a betakarított termés mindössze 30 százaléka éri el az étkezési minőséget - tájékoztatta Márkus Antal, a Vas Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) vezető főtanácsosa az MTI-t pénteken.

Az elmúlt éjszaka esett átlagosan 18-20 milliméter csapadék - néhány területen a 60 milliméternyi - az aratást ugyan hátráltatta egy nappal, de megmenekültek az őszi betakarítású a növények. A mezőkön már elszáradt kukoricát is lehet látni - jegyezte meg a főtanácsosa.

A búza az elmúlt évekhez hasonlóan idén is 33 ezer hektárnyi területen termett. A csapadék mennyisége és a hűvös miatt mindig is inkább a takarmánybúza volt jellemző a megyében, de idén a kedvezőtlen anyagi lehetőségek miatt tovább romlott minőség. Tavaly gyenge évet zártak a növénytermesztők, ezért ősszel a műtrágyázás és a vetőmag-felújítás is elmaradt; a vetőmag mindössze 15 százalékát újították fel, és voltak olyan búzatáblák is, ahova ősszel egyetlen deka műtrágya sem jutott.

Hektáronként 4-4,5 tonna átlagtermésre számítanak, ami megfelel a többéves átlagnak. Azok a termelők, akik ősszel megfelelő mennyiségű tápanyagot használtak, és minőségi búzafajtákkal vetették be a földet, elérhetik a 6-7 tonnányi hozamot is.

A búza áráról a hét elején egyeztettek először a termelők és az agrárszakemberek, korábban erről szó sem esett. Szerződések ugyan még nem jöttek létre, de az előzetes információk szerint 27-29 ezer forint közötti áron lehet eladni a takarmánybúzát, a jó minőségű búza pedig 33-34 ezer forint körül alakul.

Mintegy 12 ezer hektár területen a repcét is aratják a megyében. A gazdák nagy része 3-4 tonna termésre számított, de a szélvihar kárt tett a termésben, ezért átlagosan egy tonnával kevesebbet tudnak csak betakarítani.

A repce ára az idén érdekesen alakul - fogalmazott Márkus Antal. Emlékeztetett: tavaly azok tudták jó áron eladni a termést, akik előszerződést kötöttek. Idén így a gazdák nagy része 70-73 ezer forintra előre leszerződött, ugyanakkor most 90 ezer forintért tudnák eladni tonnánként a repcét.

A 10 ezer hektáron vetett tavaszi árpa felét is betakarították már. A minőség eléri a sörárpa minőséget, de nem könnyű erre vevőt találni, mert a sörgyárak nagy része már bezárt. A kirostált, előkészített árpa ára 27-28 ezer forint közül mozog, míg a takarmányárpát 23-24 ezer forintért lehet eladni.

A 6500 hektáron vetett őszi árpa aratását már a múlt héten befejezték. A tonnánkénti ár már az aratás alatt 26.500 forint körül alakult, és azóta sem emelkedett. A várakozásnak megfelelően 4,4 tonna átlaghozamot értek el, de az alacsony hektolitersúly miatt az árpánál is voltak minőségi problémák. Olasz exportra a százvagonnyi árpára is lenne kereslet a 64 hektoliter súly feletti termésre, de a Vas megyei őszi árpa nagy része nem éri el ezt a minőséget.

A készletek nagy része még raktárakban van, a raktározás alatt javul a minősége.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×