eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Bizakodóbbak vagyunk

A második negyedévben tovább erősödött a fogyasztó bizalom Magyarországon, mivel a háztartások kedvezőbben ítélik meg jelenlegi anyagi helyzetüket az egy évvel ezelőttihez képest, de többen bíznak az ország rövidtávú gazdasági helyzetének javulásában is - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet és a Corvinus Egyetem közös felméréséből.

A komplex Fogyasztói Bizalom Index (FBI) értéke hét ponttal emelkedett 2010 júniusában, így 172,9 ponton áll. Ezzel tovább folytatódott az idei első negyedévben elkezdődött növekedés, és az országgyűlési választások utáni időszakban tovább erősödött a bizalom.

Az FBI egyik alindexe a fogyasztói várakozásokat - a háztartások jövő évi pénzügyi helyzetére, valamint az ország következő egy, és öt évben várható gazdasági helyzetére vonatkozó várakozásokat - méri, míg a másik alindex a vásárlási hajlandóság változását követi nyomon.

A Fogyasztói Várakozások Indexe (FVI) tíz ponttal emelkedett az előző negyedévhez képest, továbbra is 200 pont feletti szinten áll, jelenleg 218,3 pont az értéke, de tovább folytatódott a Vásárlási Hajlandóság Indexének (VHI) elmúlt egy évben tapasztalható lassú növekedése is. Ennek oka, hogy javult a háztartások jelenlegi pénzügyi-anyagi helyzetének megítélése, csökkent ugyanakkor a tartós fogyasztási cikkek iránti vásárlási kedv.

A munkanélküliségre vonatkozó várakozások azt mutatják, hogy egyre bizakodóbbak az emberek a munkanélküliség alakulásával kapcsolatban: tovább csökkent a ráta emelkedésére számítók aránya, már csak tízből hárman számítanak erre, és ugyanennyien várják a ráta csökkenését is.

Az inflációs várakozások változatlanok az elmúlt negyedéves eredményekhez képest, a többség - 72 százalék - még mindig az árak emelkedésére számít. A megkérdezettek átlagosan 9,2 százalékos inflációval számolnak a következő egy évben.

A család reáljövedelmére vonatkozó várakozások sem változtak: a megkérdezettek fele az inflációnál kisebb mértékű növekedésre számít. A felmérés rámutat: a lakosság egyharmada szerint jelenleg nem érdemes hitelt felvenni, emellett a lakosság 44 százaléka a kamatok növekedésére számít a következő 12 hónapban, szemben az előző negyedévben mért 30 százalékkal.

A vélemények a megtakarításokról alig mozdultak el az előző negyedévhez képest: majdnem minden második megkérdezett tartja magát ahhoz, hogy most nem használná fel meglévő megtakarításait, nagyobb, korábban tervezett vásárlás finanszírozására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×