eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nőtt a brit GDP az első negyedévben

A brit statisztikai hivatal (ONS) végleges adatai szerint Nagy-Britannia hazai összterméke (GDP) az előzetes becslésnek megfelelő mértékben, 0,3 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző negyedévhez képest és 0,2 százalékkal csökkent a tavalyi első negyedévhez képest.

Az ONS megerősítette korábbi adatait, amely szerint a brit gazdaság a tavalyi negyedik negyedévben lépett ki a recessziós periódusból, 0,4 százalékos GDP-növekedéssel az előző negyedévhez képest.

A recessziós periódusban azonban a korábban jelzettnél nagyobb mértékben csökkent a GDP: a negyedéves növekedési adatok felülvizsgálata alapján az ONS megállapította, hogy a brit gazdaság teljesítménye 2008 második negyedévétől a 2009 harmadik negyedévéig tartó periódusban 6,4 százalékkal esett vissza, nagyobb mértékben a korábbi 6,2 százalékos becslésnél.

Az ONS jelentésének eredetileg június 30-án kellett volna megjelennie, a hivatal azonban egy nappal korábban elhalasztotta a publikációt arra hivatkozva, hogy az adatfelvétel során hibák lehetőségét tártak fel.

A brit a legnagyobb euróövezeten kívüli uniós gazdaság. Az amerikai ingatlanpiacról indult világgazdasági válság a rendszeres GDP-kimutatások 1955-ös kezdete óta a legmélyebb és leghosszabb recesszióba taszította; a GDP csökkenése minden korábbinál nagyobb mértékű volt, a visszaesés hat negyedéven át tartott, és csak a tavalyi utolsó három hónapban ért véget. Akkor a GDP 0,4 százalékkal haladta meg az előző negyedévit, 2009 egészét tekintve azonban 4,9 százalékkal csökkent a brit gazdaság.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×