eur:
397.9
usd:
359.42
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Nem csak a magyarok elégedetlenek: munkanélküliségtől tart az egész világ

Tízből kilenc magyar ember komolyan fél attól, hogy a közeljövőben ő vagy egyik családtagja elveszíti az állását - derül ki az Ipsos legfrissebb felméréséből. A megkérdezettek egyharmada ennek ellenére úgy gondolja, hogy Magyarország a helyes irányba halad, ezzel a világ középmezőnyébe tartozunk.

Az emberek 39 százaléka szerint a saját országában jól mennek a dolgok - erre az eredeményre jutott a torontói G20-csúcs alkalmából készített nemzetközi Ipsos-felmérés, amelyben huszonnégy ország közel 19 ezer lakosa vett részt. "Ennél jóval magasabb az elégedett emberek aránya azokban az országokban, amelyek a gazdasági válság ellenére is fejlődtek, például Indiában, Indonéziában és Szaúd-Arábiában. Kínában például a megkérdezettek 77 százaléka úgy nyilatkozott, hogy jó irányba haladnak" - mondta az InfoRádiónak Komlósi Péter. Az Ipsos vezérigazgató-helyettese kiemelte, az adatok nem a kormányzati munka elismerését vagy kritikáját, hanem az általános elégedettséget vagy elégedetlenséget tükrözik.

A szakember elmondta, az Ausztráliában, Oroszországban, Kanadában és Brazíliában élők fele optimistán gondolkodik a jövőről, az elégedettségi lista végén európai és ázsiai országok is szerepelnek. "Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el, az emberek 34 százaléka szerint jó irányba haladnak a dolgok. A sort Spanyolország, Franciaország, Belgium és Argentína zárja" - magyarázta.

A szakember az InfoRádió kérdésére kiemelte, az egész világon erős a munkanélküliségtől való félelem: globálisan a lakosság fele gondolja úgy, hogy veszélyben van a saját vagy valamelyik családtagjának az állása. "A legkevésbé a gazdaságilag is jól fejlődő területeken tartanak a munkanélküliségtől az emberek, de Magyarországon például 89 százalékuk fél a munkahelye elvesztésétől" - tette hozzá.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×