eur:
388.9
usd:
363.08
bux:
68275.9
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Palócz Éva: A közszféra leépítésének már az idén el kell kezdődnie

Költségvetési kiadásokat csökkentő irányú az a program, amelyet a miniszterelnök felvázolt a parlamentben - mondta el az InfoRádióban a Kopint-Tárki vezérigazgatója. Palócz Éva hozzátette: jogilag kétséges, mi az, ami idén már bevezethető, de a költségvetési szférában a leépítések és a megszorítások mindenképpen elkezdődhetnek.

Nagyjából egyet lehet érteni a kormány most kihirdetett akciótervének irányával - jelentette ki a Kopint-Tárki vezérigazgatója. Palócz Éva hozzátette: a program támogatja a kiadások lefaragását, ugyanakkor adócsökkentéseket is ígér. Részben gazdaságélénkítő, és a gazdaságot kifehérítő hatásai is lehetnek.

A vezérigazgató elképzelhetőnek tartja akár a kétszáz milliárdos megtakarítást is. Ilyen tervek korábban is voltak, csakhogy nem hajtották végre ezeket - jegyezte meg. Ha a kormánynak lesz ereje keresztülvinni a szándékait, és elég erélyesen tud-e fellépni a lobbiérdekekkel szemben, akkor komoly eredményeket érhet el - tette hozzá.

Palócz Éva a bankokra kivetendő többletadóról elmondta: nem tudni, jogi szempontból megoldható-e, hogy az év közepén hozzanak olyan szabályokat, amelyek egész évre jelentősen megváltoztatják az adózást. Az, hogy mit tud a kormány még az idén bevezetni, szintén jogi kérdés. A közszféra leépítésének azonban már ebben az évben mindenképpen el kell kezdődnie, mert ez hosszú folyamat - vélekedett.

A költségvetés egyensúlyának megítéléséhez Palócz Éva szerint komolyabb számításokat kell elvégezni. Hozzátette: annyi valószínűnek látszik, hogy a tervezett intézkedések egyenlegjavulással járhatnak. Mindez azon múlik, hogy milyen gyorsan valósul meg például a közkiadások csökkentése.

A vezérigazgató szerint a most bejelentett program nagyjából egyezik azzal, amire a pénzpiac várt: az elmozdulás az alacsonyabb kiadások és a kisebb adóbevételek irányába mindenképpen pozitívumnak tekinthető.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×