eur:
393.84
usd:
367.84
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Martonyi: A Fidesz-kormány új megállapodásra törekszik az IMF-fel és az EU-val

A Fidesz kormány új pénzügyi megállapodásra, vagy a már meglévő kiterjesztésére törekszik a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval - jelentette ki Martonyi János, a külügyminiszteri poszt várományosa csütörtökön, a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában.

Martonyi János elmondta, az új megállapodásnak figyelembe kell vennie a Fidesz gazdaságélénkítő céljait. "Tartanunk kell magunkat az alapvető szabályokhoz és körülményekhez, de természetesen ésszerűen kell tárgyalnunk, és figyelmet kell fordítanunk a növekedés beindítására, a lehetséges gazdaságösztönzésre, amelyre végső soron szükségünk van, és egyidejűleg megfelelő figyelmet kell fordítanunk a reformokra" - idézte a hírügynökség Martonyi Jánost.

"Úgy gondoljuk, hogy amilyen gyorsan csak lehet, le kell ülnünk tárgyalni (az IMF-fel és az EU-val). Beszélnünk kell a jelenlegi megállapodásról és a megállapodással kapcsolatos pontos helyzetről. Mivel a jelenlegi egyezmény októberben lejár, tárgyalnunk kell a lehetséges kiterjesztésről, esetleg módosított feltételek szerint, vagy egy új megállapodás létrehozásáról. Teljesen nyitottak vagyunk." - hangsúlyozta Martonyi János.

Az új kormány energiapolitikájáról szólva kijelentette, hogy Magyarországnak szüksége van mind az EU-által támogatott Nabucco gázvezetékre, amely nem orosz gázt szállítana Európába, mind pedig a Déli Áramlatra, amely új útvonalon, Ukrajnát megkerülve, orosz gázzal látná el Európát.

"Gazdasági szempontból egyértelmű, hogy prioritást adunk a beszerzési források diverzifikálásának - mondta. Ez nem jelenti azt, hogy ne adnánk prioritást a szállítási útvonalak diverzifikálásának is, azaz szükségünk van mind a Nabuccóra, mind a Déli Áramlatra."

Martonyi János reményét fejezte ki, hogy a Mol Nyrt. és az orosz Surgut (Szurgutnyeftyegaz) képes lesz rendezni a nézeteltérést a Surgut által tavaly vásárolt 21 százalékos Mol részvénypakett körül, ami kiváltotta mind a Mol, mind a szocialista kormány ellenérzését. Kijelentette azt is, hogy az új kormány meg fogja akadályozni az olyan vállalatok, mint a Mol átvételét bármely külföldi, nemcsak orosz vállalatok által.

"Van néhány olyan nagyvállalat, úgymond magyarországi központú regionális multinacionális vállalat..., amelynél meg kell őrizni a magyar vezetést és az irányításra gyakorolt magyar befolyást" - idézte Martonyi Jánost a Reuters.

Kettős állampolgárság

A politikus a kettős állampolgárság ügyéről is beszélt a hírügynökség újságírójának. Magyarok ezrei vagy tízezrei élnek világszerte, akiknek megvan magyar állampolgárságuk is a francia, brit, amerikai állampolgárság mellett" - mondta, megjegyezve: "E lehetőség egyelőre nem adatik meg a szomszédos országokban élő magyaroknak. Csak akkor juthatnak állampolgársághoz, ha ebben az országban telepszenek le, vagyis egy adott időszakra állandó lakóhelyük van ebben az országban."

"Ha viszont megszüntetjük e járulékos feltételt, akkor természetesen a szomszédos országokban élő magyarok is ugyanabban az elbánásban részesülnének, mint a világ bármely más országában élők" - tette hozzá.

"A szavazati jog más dolog - folytatta Martonyi János. - Mindig hangsúlyoztuk, hogy ez az egész kérdés nem a szavazati jogra összpontosul. (...) Igen, ez egy lehetőség, de ismét hangsúlyoznám, hogy az állampolgárság csak egyedi eljárással adható meg (...) és az állampolgárság megszerzése mindig egyéni alapon történik."

"Van egy olyan félreértés, hogy ez az állampolgárság valamilyen "tömeges", automatikus megadása lehetne. Nem így van. Nálunk van kettős állampolgárság (...) csak arról van szó, hogy ez egyszerűsödni fog a fennálló törvények módosításával" - mondta az interjúban a leendő külügyminiszter, aki egyszersmind úgy vélekedett, hogy ez az egyszerűsítés nem okoz majd feszültségeket Magyarország szomszédaival.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×