INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Minden pártnál központban az energiafüggőség csökkentése

Infostart / InfoRádió
Az országos listát állító pártok programjainak energetikai fejezeteiben az energia-függetlenség és a megújuló energiaforrások kihasználása is fontos szerepet kapott. Arról azonban egyelőre egyik párt sem nyilatkozott, hogy ezt milyen források előteremtésével érnék el.

Az MSZP célkitűzései egy hosszútávú energiapolitika kidolgozására alapulnak. A szocialisták garantálnák, hogy a magán- és ipari fogyasztók is megfizethető árakon juthassanak az energiához, miközben figyelembe vennék a környezetvédelmi szempontokat. Csökkentenék az ország külső energiafüggőségét, biztosítva a környező országok hálózataival való összeköttetést, valamint regionális elosztóközponti szerepünk feltételeit. Továbbnövelnék a földgáztározó-kapacitást, illetve a Déli Áramlat megépítése esetén egy újabb, 1,3 milliárd köbméteres új tározót létesítenének.

A szocialisták programjában arról is lehetett olvasni, hogy folytatnák a Paksi Atomerőmű reaktorblokkjai üzemidejének 20 évvel történő meghosszabbítását, valamint a 2020 körül elkészülő új erőművi blokkok megépítésének előkészületét. A megújuló energiaforrások területén az uniós vállalásoknak megfelelően megtennék a szükséges intézkedéseket a megújuló energiaforrások felhasználásának növelése és ösztönzése érdekében.

A Fidesz elképzelései szerint az alternatív energiaforrások hatékonyabb kihasználására kellene helyezni a hangsúlyt. Az ellenzéki párt programjában kiemeli, hogy hazánkban főleg a nap-, a geotermikus- és a bioenergiák területén vannak tartalékok, amelyekben bőséges készletek vannak. A párt elképzelései szerint az energiafüggőség leküzdésével és az alternatív energiaforrások kihasználásával elérhető az energiafüggetlenség.

A Fidesz céljai között olvasható, hogy a gyógyvízkincs hasznosításával Magyarország lehetne az unió gyógyturizmus központja.

A Jobbik leállítaná az energiaszektor további magánosítását, egyúttal növelné a magyar közösségi tulajdonrészt. A radikális párt politikusai szerint az energiaellátás biztonságának és a gazdaságosságnak a biztosítása az állam feladata, a lakosság teherbíró képességének figyelembevételével.

A Jobbik programjában az is szerepel, hogy az alaperőműveknek szánt gázerőműveket az atomenergia segítségével váltanák ki. Csökkentenék a külföldi energiahordozóktól való függést. Az energiafelhasználás mértékét korszerűsítésekkel csökkentenék, segítenék a geotermikus energia hasznosítását, támogatjuk a megújuló energiatermelő megoldásokat.Az MDF is a megújuló energiaforrások felhasználására koncentrálna. A párt tervei szerint egy úgynevezett Fizikai Infrastrukturális Minisztérium fogná össze az energiaügyet, közlekedést, informatikát, a természetes monopóliumok területeit. A demokrata fórum elképzelési között a többi párthoz hasonlóan szerepet kapott a modern technológiák felhasználása és az ösztönzés az új források kihasználása iránt.

A Lehet Más a Politika választásai programjának energetikai elképzelései között srról lehet olvasni, hogy a fogyasztásarányos gázár-támogatást minél gyorsabban normatív alapú, tehát takarékosságra ösztönző rezsitámogatással kell kiváltani. A megújuló forrásból termelt áram differenciálatlan átvételi rendszerét át kell alakítani. Különbséget kell tenni a technológiák között a hatásfokuk és a felhasznált alapanyag alapján.

A párt szerint az új épületekre szigorú, európai szintű energiafelhasználási normát kell előírni. Az energiapazarló berendezéseket és eszközöket (például a hagyományos izzókat), ki kell vezettetni a piacról és zöld adóreformot kell végrehajtani, ami a takarékosságra és az energiahatékonyság fejlesztésére ösztönöz.

A Civil Mozgalom is az alternatív energiákra és az energiahatékonyságra alapozza programjának energetikai fejezeteit. Seres Mária nevével fémjelzett csoport nem akadályozná a távhőről való leválást. A készház támogatást eltörölnék, helyette forgalmiadó-mentessé tennék a hőszigetelő anyagokat. A Civil Mozgalom kiemelte, hogy a kvótákkal felelősen kell gazdálkodni, és felelős szakemberekre kell bízni az energetikát.


A címlapról ajánljuk