eur:
389.64
usd:
363.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Most vegyünk új építésű lakást!

2011-re hiány alakulhat ki új lakásokból Budapesten - derült ki a Cordia kutatásából. A lakásfejlesztő cég vezérigazgatója azt mondta: jelenleg 6 ezer alatti az eladatlan új lakások száma a fővárosban, de mivel nem indulnak új fejlesztések, a kínálat fokozatosan szűkül, és ez hozhat piaci változást 2011-ben.

Az új lakáskínálatot tekintve jelenleg egy átlagos budapesti lakás 61 négyzetméteres, másfél vagy kétszobás, és 417 ezer forint a négyzetméterenkénti ára - áll a Cordia kutatásában. Az ingatlanfejlesztő cég vezérigazgatója beszámolt arról, hogy tavaly év végén 6 ezer alatt volt az eladatlan új lakások száma a fővárosban.

Földi Tibor hozzátette: az eladatlan lakások felvásárlásához mintegy 162,5 milliárd forint kellene, ami a magyar GDP fél százalékát jelenti. A legtöbb eladatlan új lakás egyébként a III. és a X. kerületben van.

A vezérigazgató elmondta: több projekt volt, amelyet a fejlesztők felfüggesztettek, akár félkész állapotban is. Földi Tibor szerint a fejlesztők most elsősorban befejezni és értékesíteni szeretnék a folyamatban lévő fejlesztéseket, és nem terveznek újabbat, a külföldiek pedig egyszerűen kivonulnak a piacról.

Mindez azt jelenti, hogy egyre kisebb lesz a kínálat. A kereslet is jócskán csökkent: míg 2006-ban 9-10 ezer új lakást adtak el, addig tavaly mindössze mintegy 1800-1900-at. A piaci viszonyok miatt az emberek többsége egyelőre elhalasztja a lakásvásárlást.

Földi Tibor szerint a trendforduló mindezek alapján várhatóan jövőre lesz, amikor a fejlesztők pozíciója megváltozhat, hiszen az eladatlan lakásállomány addigra felszívódhat. A vezérigazgató szerint ugyanakkor probléma lesz majd az, hogy a többség általában 1 éven belül költözhető lakást keres, ilyen pedig a fejlesztések elmaradása miatt alig lesz a piacon, azaz a vevők alkupozíciója jelentősen változik majd a most jellemzőhöz képest.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×