eur:
389.5
usd:
363.46
bux:
68131.59
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Jó üzlet: többszörösére emelkedhet a termőföld ára

Bár a legutóbbi politikai megnyilatkozásokban még mindenki kiállt a magyar termőföld védelmében, kicsi az esélye, hogy az unió engedélyezi a földvásárlási moratórium meghosszabbítását. A foldbroker.hu oldalon a moratórium lejárta utáni időszakra egy-másfél milliós hektáronkénti árakkal számolnak.

Jelenleg Magyarországon a föld átlagos ára 6-800 ezer forint hektáronként, míg például Ausztriában kétmillió forint felett van. Ezért a földtulajdonosok nagy várakozással tekintenek 2011-re, amikor a földvásárlási moratórium lejár.

A MSZP egy indítványa szerint Magyarország kéri a moratórium meghosszabbítását, de szakértők ennek kicsi esélyét látják. A Magosz is bejelentette, hogy mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy 2011 tavasza után is tiltsák a külföldiek földvásárlását Magyarországon.

Ma Magyarországon négymillió hektár magántulajdonú szántóra 2,1 millió tulajdonos jut. A tulajdonosok 98 százalékának 10 hektár alatti területe van. A nagyobb helyi gazdálkodók kezében a földterület kevesebb, mint egyharmada van. Nekik ugyan céljuk a földek felvásárlása, de forrás híján legfeljebb a bérlés jöhet szóba. A jellemző bérleti díj jelenleg 15-25 ezer forint hektáronként, évente.

A foldbroker.hu számításai szerint a jelenlegi 6-800 ezres ár 2011 tavaszáig egy-másfél millió forintig kúszhat fel. Szakértők megjegyzik: ha már most az európai szintekhez képest nyomott áron sem tudnak a magyar gazdálkodók földet venni, akkor a moratórium lejártával is inkább külföldiek érdeklődésére számíthatnak a földtulajdonosok, ami - ha csak az így megszerezhető jövedelmet nézzük - pozitívan értékelhető, hiszen nagy részük kárpótlási jegyért, vagy tsz-résztulajdonosként jutottak hozzá néhány hektár földhöz, és többségében nem művelik azt.

Problémát az jelenthet, hogy nadrágszíj parcellák önmagukban nem piacképesek, jó árat akkor kínálnak, ha egybefüggő nagyobb területet tud a befektető megvenni. A foldbroker.hu számítása szerint 2011 tavaszán, a moratórium lejártával mintegy 10 milliárd euró értékű föld kerül a piacra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 08:36
×
×
×
×