eur:
395.74
usd:
372.43
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Kína 800 millió eurós kölcsöne Szerbiának

Kína 800 millió euró kölcsönt hagyott jóvá Szerbiának részben egy széntüzelésű erőmű bővítéséhez - jelentette be a szerb villamos művek (EPS) vezérigazgatója kedden. Az erről szóló megállapodást két héten belül aláírják.

Acsa Markovics nem közölt részleteket a kölcsönről, amit egyebek között a Belgrádtól közel 100 kilométerre fekvő kosztolacsi 1.010 megawattos erőmű kapacitásának a bővítésére fordítanak.

A létesítmény, amely Szerbia második legnagyobb széntüzelésű erőműve, az ország teljes energiaszükségletének a 14 százalékát adja.

Aca Markovics azt mondta, hogy a pénzből egyebek között két, egyenként 350 megawattos blokk korszerűsítésére kerül sor, de jut majd a létesítmény közelében található szénbánya fejlesztésére és környezetvédelmi beruházásokra is. Mindezekhez a szükséges berendezések és technológiák Kínából érkeznek majd.

Szerbiában az áram 70 százalékát széntüzelésű erőművek szolgáltatják, a fennmaradó rész vízenergiából származik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×