INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

A GVH négymillió forintra bírságolt egy hitelközvetítőt

Infostart / InfoRádió
Négymillió forintra bírságolta a PBB Credit Kft.-t a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mert a cég nem tartotta be a reklámjaiban ígért egy-két napon belüli hitelfolyósítást, és - megalapozatlanul - egyedülállónak hirdette a szolgáltatást - közölte a GVH.

A versenyhivatal megállapítása szerint a hitelek folyósítása gyakran a 20 napot is meghaladta.

A hitelközvetítéssel foglalkozó PBB Credit Kft. különböző reklámokban 24 órát, illetve egy és öt nap közötti hitelfolyósítási időt ígért, azt a látszatot keltve, mintha a felhasználó a kérvénytől számítva ennyi idő alatt juthatna a kölcsönhöz.

A versenyhivatal a 2008 márciusa és a 2009 májusa között nagy példányszámú hirdetési újságokban megjelent gyorshiteleket vizsgálta. A GVH közleménye hangsúlyozza, hogy a PBB Credit adatszolgáltatásából nem derült fény arra, hogy a cég által közvetített hitelek folyósítása az adott határidőn belül megtörtént-e.

A GVH magyarázata szerint a reklámokban szereplő határidőt a fogyasztó olyan időtartamként értelmezi, aminek a kezdete a hirdetést feladó vállalkozó felkeresésének időpontja, míg a vége a hitel tényleges folyósításának ideje. A fogyasztó számára lényegtelen, hogy mennyi idő alatt kerül kitöltésre a hiteligénylés, mennyi idővel később írják alá a kölcsönszerződést, továbbá, hogy a kölcsönszerződés megkötésétől még mennyi ideig kell várakoznia a készpénz kifizetéséig.

A reklámokban szereplő egyedülálló szolgáltatásnak a vizsgálat megállapítása szerint ellentmondott az tény, hogy nem minden hiteligénylő részesült kedvezményben. Megjegyzik: a gyorsított hitelbírálás, a kezelési költség elengedése, az óvadék összegének csökkentése, a közjegyzői díj megelőlegezése, esetlegesen a szerződéskötési díj mértékének csökkentése nem jelent egyedülálló szolgáltatásokat.

A címlapról ajánljuk