eur:
389.46
usd:
362.81
bux:
67982.32
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az élelmiszeren spóroltunk a legkevésbé

Alapvető élelmiszerekből kicsit többet vásároltunk 2009-ben, de elhagytuk az élvezeti cikkeket, például a csokit vagy a gyümölcsleveket - mondta a Nielsen piackutató igazgatója. A fogyasztás 2010-ben várhatóan nem bővül, a mennyiséget tekintve stagnálni fog.

Szalókyné Tóth Judit hozzátette: nem a legolcsóbbat keresik a fogyasztók, hanem ár-érték arányban a legjobbat.

A teljes élelmiszerfogyasztás mintegy 1,5-2 százalékkal csökkent, ami más iparágakkal, például az elektronikai iparral, az autógyártással vagy a bútoripar visszaesésével összevetve nem sok, sőt a környező országok élelmiszerfogyasztásának csökkenéséhez mérten sem.

Érdemes azonban részletekbe menően megvizsgálni ezt az adatot. Bizonyos élelmiszertípusok fogyasztása még növekedett is, ráadásul nem kis mértékben. Étolajból vagy sajtból például 12 százalékkal többet vettek az emberek, mint korábban, de a tejföl- és a gyümölcsjoghurt-fogyasztás is emelkedett.

Élvezeti cikkekből azonban jelentősen kevesebbet vásároltak az emberek 2009-ben a korábbi évhez képest. Gyümölcsléből 9 százalékkal csökkent a fogyasztás, ugyanilyen mértékben csökkent a szeletes csokoládé vásárlása is.

A vásárlók pedig sokkal tudatosabbak lettek. Nem feltétlenül mondanak le a drága termékekről, de csak akkor veszik meg azokat, ha a magas árhoz minőség is társul.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×