INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Januárban már alacsony távhő-számla jön

Infostart / InfoRádió
Január közepétől várhatóan öt százalék lesz a távhő áfája, miután az Európai Bizottság egyelőre nem emelt kifogást a változtatás ellen - tett közzé a Pénzügyminisztérium. A fővárosi távfűtéses lakásban élők először a januárban kibocsátott számlákon láthatnak csökkentett díjakat.

Ahogyan augusztusban, úgy most is az utolsó pillanatokig nem emelt kifogást az Európai Bizottság az ellen, hogy az általánostól eltérő általános forgalmi adó mértéket alkalmazna a magyar kormány.

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint ez nagy biztonsággal azt jelenti, hogy január 15-től öt5 százalékos lesz a távhő áfája, mert a három hónap lejár, és nincs kifogása a Bizottságnak, akkor automatikusan érvényessé válhat a jogszabály. Az erről szóló kormányrendelet a tárca közlése szerint legkésőbb a Magyar Közlöny január 15-i számában jelenik meg.

A Fidesz alelnöke, Debrecen polgármestere azt mondta: a kormány késve jelezte az Európai Bizottságnak az áfa eltérést, ezért nem alkalmazható az január elsejétől, holott az egyszerűbb lenne a szolgáltatóknak is.

Kósa Lajos hozzátette: az e hónap elején készülő számláknál ugyanis kérdéses a szolgáltatóknak, hogy a régi 18 százalékos, vagy a várható öt százalékos kulcsot alkalmazzák, mert az alacsonyabb kulcs akkor alkalmazható, ha a döntés már biztos. A Főtáv szóvivője azt mondta: a januárban kiállított számlákon számolnak először az öt százalékos áfakulccsal.

A távhőszolgáltatók ügyfélszolgálatai mostanában leterheltek. A legtöbb ügyfél azt akarja megtudni, hogy mikortól számíthat alacsonyabb értékű számlára. Az áfakulcs csökkentéssel járó megtakarítás 10 ezer forintonként 1300 forint mínuszt jelent.


A címlapról ajánljuk