eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Januárban már alacsony távhő-számla jön

Január közepétől várhatóan öt százalék lesz a távhő áfája, miután az Európai Bizottság egyelőre nem emelt kifogást a változtatás ellen - tett közzé a Pénzügyminisztérium. A fővárosi távfűtéses lakásban élők először a januárban kibocsátott számlákon láthatnak csökkentett díjakat.

Ahogyan augusztusban, úgy most is az utolsó pillanatokig nem emelt kifogást az Európai Bizottság az ellen, hogy az általánostól eltérő általános forgalmi adó mértéket alkalmazna a magyar kormány.

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint ez nagy biztonsággal azt jelenti, hogy január 15-től öt5 százalékos lesz a távhő áfája, mert a három hónap lejár, és nincs kifogása a Bizottságnak, akkor automatikusan érvényessé válhat a jogszabály. Az erről szóló kormányrendelet a tárca közlése szerint legkésőbb a Magyar Közlöny január 15-i számában jelenik meg.

A Fidesz alelnöke, Debrecen polgármestere azt mondta: a kormány késve jelezte az Európai Bizottságnak az áfa eltérést, ezért nem alkalmazható az január elsejétől, holott az egyszerűbb lenne a szolgáltatóknak is.

Kósa Lajos hozzátette: az e hónap elején készülő számláknál ugyanis kérdéses a szolgáltatóknak, hogy a régi 18 százalékos, vagy a várható öt százalékos kulcsot alkalmazzák, mert az alacsonyabb kulcs akkor alkalmazható, ha a döntés már biztos. A Főtáv szóvivője azt mondta: a januárban kiállított számlákon számolnak először az öt százalékos áfakulccsal.

A távhőszolgáltatók ügyfélszolgálatai mostanában leterheltek. A legtöbb ügyfél azt akarja megtudni, hogy mikortól számíthat alacsonyabb értékű számlára. Az áfakulcs csökkentéssel járó megtakarítás 10 ezer forintonként 1300 forint mínuszt jelent.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×