eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Farkas: Nem az a fontos, beolvad-e a PSZÁF a nemzeti bankba

Szükség van a hazai felügyeleti rendszer átalakítására - mondta el a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének konferenciáján a szervezet elnöke. Farkas Ádám szerint nem az a fő kérdés, hogy beolvad-e a PSZÁF az MNB-be, hanem az, hogy az öt legfontosabb kritériumnak hogyan tud leginkább megfelelni a hazai szabályozás.

A pénzpiaci válság legfontosabb tanulsága, hogy meg kell változtatni a korábbi a szabályozási rendszert - mondta el a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) konferenciáján a szervezet elnöke.

Farkas Ádám a válság rávilágított arra, hogy új típusú kockázatok jelentek meg a határokon, a szektorokban, illetve a termékeken átnyúló szolgáltatásokban. A pénzügyi piac szereplői a hozamkényszer miatt túlzott kockázatokat vállaltak, nem működtek megfelelően a szabályozó hatóságok és a fogyasztóvédelem.

Éppen ezért meg fog változni az unióban a felügyeleti rendszer és annak intézményi keretei. Farkas Ádám kiemelte: az uniós mellett a hazai felügyeleti rendszer is átalakul.

Szerinte egy jól működő felügyelet öt kritériumnak kell, hogy megfeleljen: függetlennek, átláthatónak és számon kérhetőnek, hatékonynak és hatásosnak, illetve válságállónak kell lennie. Működése során a mikro- és makroprudenciális szempontokat össze kell hangolnia.

Farkas Ádám kiemelte: a felügyeleti rendszer átalakításakor szerinte nem az a fő kérdés, hogy beolvad-e a PSZÁF az MNB-be, hanem az, hogy az említett öt legfontosabb kritériumnak hogyan tud leginkább megfelelni a hazai szabályozás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×