INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

A horvát kormány elfogadta a jövő évi költségvetési tervet

InfoRádió / MTI
A horvát kormány elfogadta a jövő évi költségvetési tervet, amelyben az államháztartási hiányt a GDP 2,5 százalékában határozta meg az idei csaknem 3 százalék deficit után.

A kabinet azzal számol, hogy jövőre minimálisan, 0,5 százalékkal nő a bruttó hazai termék (GDP) az idei 5-6 százalékos csökkenés után. A brit hírügynökség által megkérdezett elemzők véleményének az átlaga szerint jövőre 0,9 százalékkal csökken a GDP.

A jövőre tervezett bevétel 1,5 százalékkal haladja meg az ideit, és eléri a 112,8 milliárd kunát (22,91 milliárd dollár). A kiadást 121,4 milliárd kunában állapította meg a kormány. A költségvetési tervről december közepéig szavaz a horvát parlament.

Horvátország, amely várhatóan 2012-ben csatlakozik az Európai Unióhoz, komoly, 40 milliárd dolláros államadóssággal rendelkezik. Ez meghaladja a GDP 90 százalékát.

A horvát kormány idén kétszer jelent meg a nemzetközi tőkepiacokon, hogy pénzt szerezzen államháztartási hiányának, illetve hazai és külföldi adóssága kamatainak a finanszírozásához. Horvátország öt év után idén májusban először bocsátott ki kötvényeket a nemzetközi piacokon, 750 millió euró értékben.

Novemberben pedig 1,5 milliárd dollár értékben helyezett el adósságpapírt az amerikai piacon.

A címlapról ajánljuk