eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Sokkal rosszabb a biztosítók idei harmadik negyedéve a múlt évinél

A biztosítók idei harmadik negyedéves díjbevétele 604 milliárd forintot tett ki, ez 12,45 százalékkal kisebb az egy évvel ezelőttinél, különösen az életbiztosításokból származó díjbevétel csökkent drasztikusan - derül ki a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) honlapján kiadott összesítésből.

A 604 milliárd forintos idei háromnegyedéves díjbevételből 280 milliárd forint jut az életbiztosításokra, és 324 milliárd forint a nem életbiztosításokra. Az előbbinél 21,4 százalék, míg az utóbbinál 3 százalék a csökkenés.

Az életbiztosítások ötödével történt visszaesése az egyszeri díjas életbiztosítások felére történt csökkenésével magyarázható. Amíg egy évvel ezelőtt 147 milliárd forint volt az ebből származó díjbevétel, addig idén szeptember végén mindössze 74 milliárd forintot regisztrált a MABISZ. Ezek az életbiztosítások valójában befektetést takarnak, a válság nem kedvezett az ilyen megtakarításoknak.

A nem életbiztosításokon belül rendszerint azok közel egyharmadát adja a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb). Amíg a teljes nem életbiztosítási díjbevétel 10 milliárd forinttal 324 milliárd forintra csökkent, addig a kgfb csak 5 milliárddal, 98 milliárd forintra esett vissza. A mérséklődés aránya a teljes díjbevételnél 3 százalék, míg a kgfb-nél közel 5 százalék. Az új autók csökkenő forgalma itt is megmutatkozik.

Nyugat-Európában mindenütt az életbiztosítások hasítanak ki nagyobb szeletet a teljes biztosítási piacból, az arányuk 60 százalék körül mozog. Amíg az utóbbi években Magyarországon legalább is megközelítette az életbiztosítás az 50 százalékos arányt, addig most 46 százalékon áll.

A biztosítók díjbevételi rangsorában egy helycsere történt egy év alatt az első három helyen. Továbbra is az Allianz az első, és a Generali-Providencia áll a második helyen. Tavaly még az ING volt a rangsorban a harmadik, idén az Aegon lépett erre a helyre. Az Allianz 20, a Generali-Providencia 15, míg az Aegon 10 százalékkal részesedik a piacból.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×