eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Állami segédlettel jönnek létre új brit bankok

Új, klasszikus lakossági banki szolgáltatásokat ellátó bankhálózatok jönnek létre Nagy-Britanniában, miután a brit kormány feldarabolja és részlegesen visszaprivatizálja a pénzügyi válság során többségi állami tulajdonba került pénzintézeteket.

Az amerikai Lehman Brothers nagybank tavaly őszi összeomlása utáni piaci pánikhelyzetben a brit kormány és a jegybank minden idők legnagyobb, kiegészítő elemeivel együtt összesen 500 milliárd fontos (145 ezer milliárd forintos) bankmentő programját indította el, amelynek keretében - évtizedek óta először - többségi állami tulajdonba kerültek brit nagybankok.

A Royal Bank of Scotlandben például jelenleg 70 százalékos az állami részesedés, a Northern Rock jelzálog-hitelintézetet teljesen államosították, de a Lloyds bankcsoportban is 43 százaléka van a brit kincstárnak.

Vasárnapi londoni sajtóértesülések szerint a kormány most azt tervezi, hogy ezeket a bankokat elemeire választja szét - jórészt a pénzintézetek által felvásárolt, korábban önálló bankok újjáélesztésével -, és ezekből legalább három új lakossági bankot hoz létre, amelyeket azután privatizál.

Az új bankok nem foglalkoznának befektetési tevékenységgel, feladatkörük a klasszikus lakossági hitelezésre, jelzálogkölcsönzésre és betétkezelésre terjedne ki.

A The Sunday Telegraph úgy értesült, hogy az új bankokat nem vehetik meg olyan pénzintézetek, amelyeknek már van kialakult lakossági bankhálózatuk Nagy-Britanniában.

A BBC szerint a lehetséges vevőjelöltek között van a zeneműkiadástól a repülésen át a pénzügyi szolgáltatásokig szinte mindennel foglalkozó Virgin üzleti birodalom, és a Tesco kiskereskedelmi üzlethálózat is.

A brit kormány mindig is azon az állásponton volt, hogy a pénzügyi válság idején végrehajtott bankállamosítások csak átmeneti intézkedések, és a költségvetési tőkepótlással állami tulajdonba került banki részesedéseket a kincstár előbb-utóbb mindenképpen értékesíti, lehetőség szerint úgy, hogy a költségvetés haszonnal jöjjön ki az ügyletből.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő Londonban nemrégiben kiadott elemzésében úgy becsülte, hogy a brit bankrendszer költségvetési tőkepótlása a hazai össztermék (GDP) 7-10 százalékába is belekerülhet.

Mervyn King, a Bank of England - a brit jegybank - kormányzója a minap egy üzleti fórumon elmondta: a brit bankrendszerben végrehajtott közvetlen kormányzati befektetések és garanciavállalások összege megközelíti az ezermilliárd fontot (290 ezer milliárd forint). A bankkormányzó szerint a pénzügyi válság közfinanszírozási árát egy teljes nemzedéken át fizetni kell majd.

Az S&P néhány hete, hatalmas globális piaci visszhangot keltő intézkedéssel stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - lehető legjobb, "AAA" szintű szuverén adóskockázati besorolásának kilátását, arra a várakozására hivatkozva, hogy a jelenlegi költségvetési folyamatok mellett a brit nettó államadósság középtávon megközelíti a GDP-érték 100 százalékát.

Az idei brit pénzügyi év költségvetésében 12,4 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány-előrejelzés szerepel; ez a modern brit gazdaságtörténet legnagyobb központi deficitje lenne.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×