INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Állami segédlettel jönnek létre új brit bankok

InfoRádió / MTI
Új, klasszikus lakossági banki szolgáltatásokat ellátó bankhálózatok jönnek létre Nagy-Britanniában, miután a brit kormány feldarabolja és részlegesen visszaprivatizálja a pénzügyi válság során többségi állami tulajdonba került pénzintézeteket.

Az amerikai Lehman Brothers nagybank tavaly őszi összeomlása utáni piaci pánikhelyzetben a brit kormány és a jegybank minden idők legnagyobb, kiegészítő elemeivel együtt összesen 500 milliárd fontos (145 ezer milliárd forintos) bankmentő programját indította el, amelynek keretében - évtizedek óta először - többségi állami tulajdonba kerültek brit nagybankok.

A Royal Bank of Scotlandben például jelenleg 70 százalékos az állami részesedés, a Northern Rock jelzálog-hitelintézetet teljesen államosították, de a Lloyds bankcsoportban is 43 százaléka van a brit kincstárnak.

Vasárnapi londoni sajtóértesülések szerint a kormány most azt tervezi, hogy ezeket a bankokat elemeire választja szét - jórészt a pénzintézetek által felvásárolt, korábban önálló bankok újjáélesztésével -, és ezekből legalább három új lakossági bankot hoz létre, amelyeket azután privatizál.

Az új bankok nem foglalkoznának befektetési tevékenységgel, feladatkörük a klasszikus lakossági hitelezésre, jelzálogkölcsönzésre és betétkezelésre terjedne ki.

A The Sunday Telegraph úgy értesült, hogy az új bankokat nem vehetik meg olyan pénzintézetek, amelyeknek már van kialakult lakossági bankhálózatuk Nagy-Britanniában.

A BBC szerint a lehetséges vevőjelöltek között van a zeneműkiadástól a repülésen át a pénzügyi szolgáltatásokig szinte mindennel foglalkozó Virgin üzleti birodalom, és a Tesco kiskereskedelmi üzlethálózat is.

A brit kormány mindig is azon az állásponton volt, hogy a pénzügyi válság idején végrehajtott bankállamosítások csak átmeneti intézkedések, és a költségvetési tőkepótlással állami tulajdonba került banki részesedéseket a kincstár előbb-utóbb mindenképpen értékesíti, lehetőség szerint úgy, hogy a költségvetés haszonnal jöjjön ki az ügyletből.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő Londonban nemrégiben kiadott elemzésében úgy becsülte, hogy a brit bankrendszer költségvetési tőkepótlása a hazai össztermék (GDP) 7-10 százalékába is belekerülhet.

Mervyn King, a Bank of England - a brit jegybank - kormányzója a minap egy üzleti fórumon elmondta: a brit bankrendszerben végrehajtott közvetlen kormányzati befektetések és garanciavállalások összege megközelíti az ezermilliárd fontot (290 ezer milliárd forint). A bankkormányzó szerint a pénzügyi válság közfinanszírozási árát egy teljes nemzedéken át fizetni kell majd.

Az S&P néhány hete, hatalmas globális piaci visszhangot keltő intézkedéssel stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - lehető legjobb, "AAA" szintű szuverén adóskockázati besorolásának kilátását, arra a várakozására hivatkozva, hogy a jelenlegi költségvetési folyamatok mellett a brit nettó államadósság középtávon megközelíti a GDP-érték 100 százalékát.

Az idei brit pénzügyi év költségvetésében 12,4 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány-előrejelzés szerepel; ez a modern brit gazdaságtörténet legnagyobb központi deficitje lenne.

A címlapról ajánljuk