eur:
389.12
usd:
362.23
bux:
68706.44
2024. május 8. szerda Mihály

Szeptemberben feláll a tudománypolitikai tanács

Új koordinációs testület alakítását jelentette be a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. Varga István közölte: a Kutatási és Tudománypolitikai Tanács feladata a tudományos utánpótlás képzéséről, az oktatás és a vállalkozások együttműködéséről, valamint tudománypolitikáról szóló javaslatok kidolgozása.

Szeptemberben alakul meg a tudomány-, technológia és innovációpolitika új testülete - jelentette be a nemzeti gazdasági és fejlesztési miniszter. Varga István hozzátette: a tanács 10 főből áll majd, elnöke a mindenkori miniszterelnök, tagjai a gazdasági és oktatási tárca vezetője, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal vezetője, a Rektori Konferencia elnöke, valamint 4, most még meg nem nevezett szaktekintély.

A miniszter elmondta, hogy a Kutatási és Tudománypolitikai Tanács feladata a tudománypolitikai stratégia megalkotása, az oktatási és a gazdasági szféra együttműködésének segítése és koordinálása, valamint összehangolni a tudomány- a technológia- és az innovációpolitikai stratégiákat, és javaslatokat is dolgoz ki. Varga István megjegyezte: az új testület gyakorlatilag folytatja a márciusban megszüntetett tárca nélküli minisztérium munkáját. A miniszter az Inforádió kérdésére elmondta: az Európai Neutronkutató Központról augusztus második felében lesznek tárgyalások a svéd illetékesekkel, és várhatóan hamarosan döntés is születhet arról, hogy Debrecenben, vagy a svédországi Lundban lesz a központ. Varga Istvánt hallják.

A miniszter hozzátette: az ESS mellett már tárgyalnak a másik nagy európai kutatási projektről az úgynevezett ELI-ről is, a magyar-cseh együttműködéssel készülő pályázatnak komoly esélye jósolnak az európai illetékesek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 8. 08:44
×
×
×
×