eur:
389.82
usd:
362.84
bux:
68086.12
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Öthavi csúcson a forint

Nagy forgalom mellett tört ki az elmúlt két hónapra jellemző kereskedési sávból az erősebb irányba ma reggel a forint. A Portfolio.hu piaci szakértők körében végzett körképe alapján elsősorban a nemzetközi hangulat alakulásától függ, hogy merre mozog tovább az öthavi csúcsról magyar fizetőeszköz.

Az egyébként is kedvező külpiaci hangulatban az euró / dollár árfolyam "felszúrása" indíthatta be a forint árfolyamának megugrását - fejtette ki a Portfolio.hu-nak Ambrus Gábor, a 4Cast londoni elemzője. Reggel 8 órakor 275 közelében járt a forint euróval szembeni árfolyama, majd a magyar fizetőeszköz erősödése egészen 272.50-ig tartott. Ez január eleje óta a legerősebb forintárfolyamot jelenti.

A reggel fél 9-kor közzétett első negyedéves folyó fizetési mérleg statisztika azonnali reakcióként nem okozott további forinterősödést.

Mivel az euró / dollár árfolyam a délelőtt során visszafordult, így nem kapott további támogatást a magyar fizetőeszköz, a jegyzések átmenetileg 273.50-ig korrigáltak. Délelőtt 10 órakor azonban újabb forinterősödési hullám indult és a jegyzések 11 órára már 272 közelébe süllyedtek.

A 275-ös szint erős támasznak számított az elmúlt két hónap árfolyammozgása alapján, és miután ma reggel kitört a 275-290-es sávból a forint, 274 alatt úgynevezett veszteségminimalizáló ügyletek is aktiválódtak, ez is a forint hullámszerű erősödését támogatta - jegyezte meg Ötvös Mihály.

A Commerzbank budapesti devizakereskedője úgy tudja, hogy nagyobb volumenű megbízások mentek keresztül a piacon főként az USD/HUF árfolyamban (és ez a forintot más devizakeresztekben is erősítette).

Marton András, az OTP Bank devizakereskedője is megerősítette, hogy komoly volt a forgalom a reggeli órákban és a 273-as szint körül "nagy küzdelem" alakult ki.

Nem a hedge fundok ugrottak rá a forintra - kommentálta a fejleményeket, illetve a piaci forgalommal kapcsolatos kérdést Tóth Gyula. Az UniCredit Bank bécsi stratégája egyébként június közepén rövid távra akár 265-ig süllyedő EUR/HUF árfolyamot jósolt.

Merre tovább?

A sávból való kitörés után technikai elemzési szemmel nézve a 270-es szint lehet a következő lényeges támasz a forint számára, majd a 265-266-os januári szint lehet a cél, de én személy szerint nem hiszek ennek elérésében - vélekedett egy név nélkül nyilatkozó globális pénz- és tőkepiaci szereplő budapesti devizakereskedője.

"Amíg tart a jókedv a világban, addig a forint is stabil maradhat" - jegyezte meg Ötvös Mihály. Ha nem is ma, de előbb-utóbb úgyis jön majd a fordulat és a forint ismét gyengülhet - vélekedett Marton András.

"Egy biztos: az erős forintnak minden oka van, csak nem fundamentális" - adott hangot véleményének Ambrus Gábor. A 4Cast elemzője szerint amíg magas a magyar jegybanki kamatláb (és így pozitív a carry trade ügyletek várható teljesítménye), illetve sokan hisznek a globális fellendülésben, addig tovább erősödhet a forint is. Valószínűleg egy nagyobb részvénypiaci korrekció kellene ahhoz, hogy "felébressze a világot" - tette hozzá.

Érett már a kitörés a sávból, stabilan a 200 napos mozgóátlag alatt járt már a forint árfolyama az euróval szemben - jegyezte meg Bebesy Dániel. A Budapest Alapkezelő portfolió-menedzsere szerint a forinterősödésnek "dolgozik" a magas magyar jegybanki alapkamat, amely egyébként az egész feltörekvő piaci univerzumban nálunk a legmagasabb (a magyarral egy szinten lévő román kamatláb ma várhatóan 50 bázisponttal csökken). Bebesy szerint egyelőre az erősebb szinteken maradhat a forint, ami természetesen nem a 250-es szintekhez való visszatérést jelenti.

Az alapkezelési szakember szerint az erősödő forint mellett kamatot fog csökkenteni majd az MNB, "és ha ügyesen csinálja, sikerülhet neki beállítani egy stabilan gyengébb reálárfolyamot, ami jó a gazdaságnak és nem fenyegeti a pénzügyi stabilitást sem". Természetesen mindehhez kell a kedvező nemzetközi környezet is - tette hozzá a portfóliómenedzser.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×