eur:
389.31
usd:
362.7
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Szerdáig érdemes alaposan megtankolni az autót

Egy hét alatt forintban mérve 9 százalékkal csökkent a benzin tőzsdei ára, miközben a gázolaj piacán 4,9 százalékos esés volt megfigyelhető. A Portfolio.hu szerint ez a jövő héten biztosan üzemanyagár-csökkentést hozna, ha lépne életbe július 1-től a jövedéki adó és áfa emelése. Így a benzin és a gázolaj biztosan jelentősen drágul majd, ami azt jelenti, hogy érdemes jól feltankolni az autókat még szerda előtt.

A múlt heti záró értékéhez képest 6,7 százalékkal csökkent dollárban mérve a benzin ára, a gázolajé közben 2,5 százalékot csúszott lefelé. Eközben a forint is erősödött a dollárral szemben, ezért hazai fizetőeszközben mérve a benzin esetében 9 százalékos, a gázolaj esetében pedig 4,9 százalékos csökkenés figyelhető meg a tőzsdei árakban.

A Portfolio.hu szerint az elmúlt egy év hektikus ármozgásai közepette a MOL árdöntései kevésbé kiszámíthatóak, mint korábban, így pontosan szinte lehetetlen előre jelezni, hogy mekkora lehetne a hazai árváltozás hétfőn az üzemanyagpiacon.

A benzin árfolyama a tőzsdén azonban már a múlt hét folyamán is csökkent, a gázolaj pedig csak kis mértékben emelkedett. Ha az elmúlt két hét adatait együtt vizsgáljuk, a benzin tőzsdei ára forintban 13 százalékot, a gázolajé pedig 2 százalékot csökkent, pedig ezalatt a két hét alatt a benzin ára a hazai kutakon nem változott, a gázolajé pedig még drágult is 3 forinttal.

Összességében szerdától a hazai kutakon a benzin árának jelentősen esnie kellene, és valószínűleg a gázolaj piacán is egy kisebb árcsökkentés történne - ám július 1-én a kormány emeli a jövedéki adó és az áfa mértékét is, ez a változás a korábbi számítások szerint a benzin és a gázolaj piacán rendre körülbelül 19 és 18 forintos drágulást hoz majd.

Ezek az értékek természetesen csak az adóhatást tükrözik, a tényleges áremelkedés valójában várhatóan ennél kisebb lesz, mert a tőzsdei folyamatok miatt a MOL várhatóan mérsékli az alaptermék-árakat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×