eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin

Év végére dől el, kell-e újabb IMF-hitel

Egyelőre az államadósság idei finanszírozását vizsgáljuk és "amennyiben a 2010-es finanszírozáshoz újabb forrásokra lenne szüksége az országnak, arról az év vége körül születhet meg a döntés" - jelentette ki a Magyar Nemzetnek adott interjújában a Nemzetközi Valutaalap (IMF) budapesti kirendeltségének vezetője. Irina Ivasenko hozzátette: a magyar félnek kell kezdeményeznie az újabb kölcsön felvételét. Hangsúlyozta: "mi csak azt a cselekvési programot tudjuk értékelni, amit a kormány elénk tesz" (az államháztartási kiigazítás érdekében). "Nem diktálhatunk minden apró részletet" - jelezte, cáfolva az ezzel ellentétes értelmezéseket például a vagyonadó témájában.

Az IMF illetékese szerint az idei évi, májusban másodszor megemelt államháztartási hiánycél teljesíthető. A most kalkulált jövő évi közel 1%-os recesszió, illetve a tervezett kormányzati intézkedések maradéktalan teljesítésével "valószínűleg tartható lesz a 2010-re meghatározott deficit" - reagált a hiánycél esetleges elvétésével kapcsolatos jóslatokra.

Ivasenko megjegyezte, hogy a budapesti iroda a hitelprogram ellenőrzéséhez, a magyarországi folyamatok megértéséhez nyújt segítséget, és többek között kiemelten figyeli, hogy a tervezett kormányzati lépéseket valóban elfogadja-e a parlament. "Mindenképpen növelni kell az ország iránti bizalmat, helyre kell állítani az egyensúlyt" - hangsúlyozta a budapesti irodavezető. Majd hozzátette: "Az új adóintézkedések szerintünk jó irányba mutatnak, mert csökkenti a munkára rakódó adóterheket. Ha a gazdaság újra növekedési pályára áll, és nagyobb lesz a pénzügyi mozgástér, akkor jelentősebb adóreformra is nyílik lehetőség."

"A magyar gazdaság sérülékeny, és az országnak arra van szüksége, hogy fenntartsa a pénzügyi stabilitást, ... ezért a Magyar Nemzeti Banknak óvatos kamatpolitikát kell folytatnia." - jelentette ki az IMF szakértője. Hozzátette: az MNB-nek egyszerre több szempontot is figyelembe kell vennie, : "figyelnie kell az inflációt, a gazdasági növekedést és a forint árfolyamának mozgását".

"Tavaly októberben Magyarország borzasztóan rossz helyzetben volt, egyrészt eladósodottsága, másrészt a befektetői környezet romlása miatt. Hazájukat kizárták a pénzpiacokról. Reális volt a félelem, hogy az ország nem tudja megújítani a hiteleit, nem tudja törleszteni a lejáró adósságát." - írta le az interjúban a tavaly őszi helyzetet Irina Ivasenko.

Arra a felvetésre, hogy mégsem kellett volna az IMF-től hitelt felvenni, elmondta: "Ha Magyarország nem vette volna fel az általunk (és az Európai Bizottság által - a szerk.) nyújtott kölcsönt, akkor még rosszabb helyzetbe került volna. A jegybank devizatartalékai nem lettek volna elegendőek a probléma kezelésére.

Mostanáig a közel 20 milliárd eurós nemzetközi hitelcsomagból mintegy 13 milliárd eurót hívott le hazánk, amelynek fel nem használt része az MNB devizatartalékait gyarapítja.

Címlapról ajánljuk
Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

A dohánytermékek közül a füstmentesek károsítják leginkább a fogimplantátumot – derül ki a Semmelweis Egyetem tanulmányából. Az intézmény Fogpótlástani Klinikájának docense az InfoRádióban elmondta: a dohánytermékek olyan káros anyagokat tartalmaznak, melyek a lágyszöveteknek és az alattuk lévő csontszövetnek is árthatnak, extrém esetben pedig a fogimplantátum elvesztéséhez is vezethet a dohányzás.

Marco Rossi vállalja a felelősséget a vereségért - "Hiába hívtam ki több játékost is az oldalvonalhoz"

Marco Rossi szövetségi kapitány magára vállalta a magyar labdarúgó-válogatott svájci csapattól elszenvedett 3-1-es vereségének felelősségét az Európa-bajnokság szombati napján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×