eur:
389
usd:
363.52
bux:
68032.47
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A vagyonadó metamorfózisa

Szigorításként értékelhető, hogy a második ingatlan után már 15 millió forintos értéktől fizetni kellene adót, és az egy tulajdonban lévő harmadik, illetve sokadik ingatlan sem maradna adómentes. Ugyanakkor a tavasszal megalakult Bajnai kormány első ingatlanadó tervezetéhez képest a mostani még mindig egy puhább változat.

Már a Gyurcsány-kormány is felvetette az ingatlanadó bevezetését, igaz, akkor Veres János pénzügyminiszter egy-másfél éves felkészülési idő után fokozatosan vezette volna be ezt az új adónemet.

A Bajnai Gordon azonban a kormánya megalakulásakor egyértelművé tette, hogy nem várnak még egy évet az ingatlanadó bevezetésével, már 2010-ben fizetni kell azt.

Az első elképzelések még arról szóltak, hogy az ingatlanadó mindenkit érint, kivétel nélkül; talán sokan emlékeznek Bajnai Gordon ominózus kijelentésére, hogy el lehet adni azt az ingatlant, amelyiket nem bírják fenntartani.

Aztán gyorsan siettek megnyugtatni a közvéleményt: az ingatlanadó alapját és kulcsát úgy állapítják meg, hogy ne legyen több, mint amennyit korábban az állampolgárok befizettek, főként az önkormányzatoknak. Emellett - okulva a luxusadóval kapcsolatos alkotmánybírósági határozatból - finomodott annyiban a tervezet, hogy az ingatlanadónál már megadták volna a lehetőséget az adóalap és így a befizetett adómérték vitatására.

A nevét sem akarják hallani

Mire a pénzügyminiszter bejelentette volna az ingatlanadó sávokat, már az is kiderült, hogy az MSZP-frakció nem támogatja az ingatlanadót, még a nevét sem akarják hallani. Így egy kisebb metamorfózis után lett belőle vagyonadó, de már, enyhítve a korábbiakon, 30 millió forintig adómentességet ígértek.

Ez a változat nagyjából a Reformszövetség korábbi javaslatát kopírozta le, ami nem meglepő, hiszen ezen részek kidolgozásánál az alkalmi szerveződésben a jelenlegi pénzügyminiszter aktívan részt vett. Az új változat egyben komoly hasonlóságot mutatott a luxusadóval, csak nem 100, hanem 30 milliós határral.

Ehhez képest szigorítás csak az, hogy ha valakinek nem egy, hanem több ingatlan van a tulajdonában, akkor a második 15 millió forintig adómentes, a harmadik, illetve sokadik pedig már az első forinttól adózna. Érdekesség, hogy a változtatások közben egy valami állandó maradt: az, hogy nagyjából 40-50 milliárd forint éves bevételt remél a pénzügyi kormányzat a főleg ingatlanokat megadóztató vagyonadótól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×