eur:
388.7
usd:
361.77
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Költségvetési könnyítés az euróövezetnek?

A francia gazdasági miniszter a valutaegységet alkotó országokra kötelező költségvetési megkötések átmeneti lazítását szorgalmazta a nemzetközi pénzügyi válság eredményesebb leküzdése érdekében. A javaslat komoly dilemma elé állítja a frankfurti székhelyű Európai Központi Bank elnökségét, amelynek fő feladata az euró stabilitásának biztosítása.

A Financial Times című tekintélyes kereskedelmi napilap német kiadásának adott interjúban a francia gazdasági miniszter úgy vélte, hogy a nemzetközi válság miatt az európai valutaegységet alkotó 16 ország közül legalább 13 képtelen az euró bevezetését követően vállalt költségvetési előírások teljesítésére.

Christine Lagarde ezért a megkötés átmeneti feloldását sürgette. Úgy vélte, hogy a pénzügyi válságból kifolyólag csaknem minden országra súlyos költségvetési problémák nehezednek, mert a krízis leküzdésében kulcsszerepet játszanak az állami hitelek és garanciavállalások, ezek pedig komoly tehertételt jelentenek a kormányok költségvetéseire.

Mint ismeretes, az euró bevezetését csak olyan országoknak engedélyezték, amelyek költségvetési hiánya nem haladja meg a 3 százalékot. Az Európai Unió brüsszeli központjában most azzal számolnak, hogy a pénzügyi válság miatt Németország esetében ez a hiány jövőre 5,7, Franciaország esetében már 7, Írországéban pedig csaknem 16 százalék lesz.

Christine Lagarde szerint a megkötés lazítása egyszeri alkalomra vonatkozna, hogy lehetővé tegyék az euróövezet gazdaságának mielőbbi talpra állását.

Az Európai Központi Bank elnökségét a francia miniszter javaslata súlyos dilemma elé állítja, mert ha az Európai Bizottság támogatja a tervet, akkor nem lehet kizárni hogy meginog a közös valuta stabilitása, márpedig annak idején a Központi Bankot elsősorban azzal a céllal hozták létre, hogy szavatolja az euró árfolyamának stabilitását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×