eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

MNB: csökkent februárban a háztartások nettó hitelfelvétele

A háztartások nettó hitelfelvétele februárban csökkent az előző hónaphoz képest, a forinthiteleknél minimális mértékű nettó hiteltörlesztés, a devizahiteleknél pedig - már több hónapja közel azonos összegben - nettó hitelfelvétel történt - közölte a Magyar Nemzeti Bank kedden, amely azt is bejelentette, hogy februárban a lakáshitelek átlagos teljes hiteldíj mutatói (THM) emelkedtek januárhoz képest.

A háztartások összes hitelállománya 17,9 milliárd forinttal 8.387,3 milliárd forintra nőtt. A változás a forinthitelek állományának 3,6 milliárd forintos csökkenéséből és a devizahitelek 21,5 milliárd forintos növekedéséből adódott. Ez utóbbi csaknem 60 százalékban átértékelődésből és egyéb változásból származott.

A háztartások nettó betételhelyezése az előző hónaphoz képest összességében kis mértékben nőtt, ezen belül a nettó forintbetét-elhelyezés a januárival közel megegyező összegű volt, a nettó devizabetét-kivonás összege pedig valamelyest csökkent.

A nem pénzügyi vállalatok nettó hiteltörlesztők maradtak februárban is. A nem pénzügyi vállalatok nettó betételhelyezése nőtt januárhoz képest, miután a forintbetéteknél növekvő nettó elhelyezés, devizában viszont a januári mértéket meghaladó nettó kivonás volt megfigyelhető.

Nőttek az átlagos lakáshitel THM-ek

Februárban a lakáshitelek átlagos teljes hiteldíj mutatói (THM) emelkedtek januárhoz képest - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden.

A forint lakáshitelek iránti kereslet nem változott, a svájci frank és az euró alapú lakáshitelek új szerződéses állománya csökkent.

A szabad felhasználású jelzáloghiteleknél mindhárom megfigyelt pénznem esetén csökkent az új szerződések értéke, és nőttek a THM-ek.

Mind a forint, mind az euró személyi hitelek új szerződéses állománya körülbelül a januári szinten maradt, az euró személyi hitelek átlagos THM-je csökkent - áll a jegybank közleményében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×