eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Lejtmenetben a tokiói és a New York-i tőzsde

Még tovább csökkent a tokiói értéktőzsde fő mutatója kedden, de a befektetők lassan napirendre térnek a legújabb rossz hír fölött, hogy az amerikai kormány hétfőn elutasította a GM és a Chrysler kilábalási tervét. New Yorkban emiatt elsősorban az autóipari és a banki részvények árfolyama zuhant. Javította a tokiói hangulatot az is, hogy a japán kormány hamarosan új gazdaságösztönző terveket ismertet.

A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 126,55 pontos, 1,54 százalékos veszteséggel 8109,53 ponton zárt, 8,47 százalékkal alacsonyabban az év véginél.

A tokiói tőzsdezárás idején a hongkongi Hang Seng mutató 0,30 százalékos nyereségben, a szöuli Kospi 0,74 százalékos nyereségben, a sanghaji összetett mutató 0,45 százalékos veszteségben volt az előző záróhoz képest.

Veszteséggel zártak hétfőn a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói, elsősorban az autóipari és a banki részvények árfolyama zuhant miután Obama elnök ultimátumot intézett a túlélésért küzdő General Motorsnak és a Chryslernek és szigorú feltételeket szabott ahhoz, hogy a két detroiti gyártó további szövetségi segélyeket kaphasson.

Rossz hírek érkeztek a bankvilágból is: Spanyolországban is megvan a pénzügyi válság első áldozata: állami mentőövre van szükség a CCM regionális takarékpénztár megmentéséhez, miközben Németország és Nagy-Britannia is további lépéseket tett az ágazat rossz hitelektől való mentesítése érdekében.

Lefelé húzta a mutatókat az is, hogy Timothy Geithner még vasárnap jelezte, hogy néhány bank további jelentős támogatást igényel, és a kormányzatnak még mintegy 135 milliárd dollárra lehet szüksége - azt követően is, hogy a korábban érintett bankok már megkezdték a támogatás egyes elemeinek visszafizetését.

A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 43,40 pont, 2,18 százalék gyengüléssel 1501,80 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 7522,02 ponton zárt 254,16 pont, 3,27 százalék hanyatlással.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Lemaradtál az Nvidiáról? Sokan erre a lehetőségre vártak az elmúlt hónapokban!

Lemaradtál az Nvidiáról? Sokan erre a lehetőségre vártak az elmúlt hónapokban!

Az elmúlt időszakban a nemzetközi hangulat romlása mellett különösen szembetűnő volt az Ai-papírok esése, amit az AMD és a Supermicro gyorsjelentése csak tovább súlyosbított. A grafikonokat megnézve azonban megfigyelhetőek már fordulós jelek a szektor nagyágyúinál, éppen ezért megnéztük, hogy érdemes lehet-e a mostani szinteken már beszállni az elmúlt egy év nagy nyerteseibe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×