eur:
389.75
usd:
362.06
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

G20-nyilatkozattervezet: 2010 végéig beindul a növekedés

A jövő év végéig be kell indulnia a világgazdasági növekedésnek az eddig megtett költségvetési és banktámogató lépések, valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) átalakítása és tőkefeltöltése révén - áll a húsz legnagyobb fejlett és fejlődő gazdaság (G20) csütörtöki londoni csúcstalálkozójának nyilatkozattervezetében, amelyből a Financial Times idézett.

A londoni gazdasági napilap által előzetesen megszerzett, az internetes kiadásban vasárnap délután megjelent 24 pontos tervezet szerint a már elkezdett költségvetési élénkítő programok több mint 2 százalékponttal gyorsítják a világgazdaság növekedési ütemét, és 20 millió új munkahelyet teremtenek.

A Financial Timesnak nyilatkozó "hivatalos forrás" szerint nem valószínű, hogy az április 2-ai londoni csúcsértekezletig - amelyen jelen lesz Barack Obama amerikai elnök is - a nyilatkozattervezet jelentősen módosulna, jóllehet egyes adatokról még folyik a vita, és ezeknek a számoknak a helye a lap által megszerzett dokumentumváltozatban még üres.

A Financial Times szerint a tervezet nem tartalmaz sok részletet a globális szintű további költségvetési ösztönzőkről, a Húszak ugyanakkor leszögezik, hogy elszántan törekszenek a növekedés azonnali újraindítására, a protekcionizmus elvetésére, valamint a piacok és a pénzügyi intézményrendszer reformjára.

Angela Merkel német kancellár a Financial Times szombaton megjelent hétvégi kiadásának nyilatkozva igyekezett hűteni a londoni G20-csúccsal kapcsolatos várakozásokat, mondván: új, globális piaci rendszer felépítéséről van szó, aminek Londonban nem lehet teljesen a végére járni. - Természetesen a gazdasági válságot sem fogjuk megoldani ... nyilvánvaló, hogy megint le kell majd ülnünk - mondta a német kormányfő a brit lapnak.

Soros György magyar-amerikai nagybefektető ugyanakkor a szombati The Timesnak kijelentette: katasztrófával érne fel, ha a G20-országok csütörtöki londoni csúcstalálkozóján nem születnek tényleges döntések. Soros szerint most nem lesz elég általános elvek megfogalmazása, hanem gyakorlati lépéseket kell elhatározni, és ha a találkozó kudarccal végződik, akkor a globális pénzügyi és kereskedelmi rendszer "széthullik".

A Financial Times által vasárnap ismertetett nyilatkozattervezetben a G20-vezetők ugyanakkor hangsúlyozzák elkötelezettségüket annak biztosítására, hogy a mostanihoz hasonló válság a jövőben ne alakulhasson ki.

A dokumentum szerint az országcsoport hitet tesz "a piaci elvekre épülő, nyitott világgazdaság, a hatékony szabályozás és az erős globális intézményrendszer" kialakítása mellett.

A Németország és más G20-államok által hangoztatott inflációs aggodalmakra válaszul a vezetők kötelezettséget vállalnak arra, hogy kidolgozzák a "kihátrálási stratégiákat" a jelenleg szükségszerű expanzív gazdaságpolitikából.

A csoport - egyelőre nem részletezett - szankciókat helyez kilátásba az adómenedékek, illetve az adóelkerülés felszámolásában együttműködésre nem hajlandó országok ellen. A tervezet szerint ezekről az országokról a csúcsértekezleten külön "szégyenlistát" adnak ki.

A feltörekvő térség központi helyen van a tervezetben a Financial Times szerint. A lap által ismertetett változat szerint a csúcsértekezleten egyezség jön létre az IMF tőkekészletének megemeléséről, szükség esetén a piacról felvett hitelekkel.

A G20-országok pénzügyminiszterei e hónap közepén tartott londoni ülésükön már egyezségre jutottak a Nemzetközi Valutaalap mozgósítható tőkekészletének "nagyon jelentős" feltöltéséről, jóllehet számszerűleg ennek mértékét nem jelölték meg, arra hivatkozva, hogy ezzel az áprilisi londoni G20-csúcsértkezlet foglalkozik majd.

Az IMF-tőkepótlás mértékéről több elképzelés van forgalomban a csoporton belül.

Az amerikai indítvány az, hogy háromszorozzák meg, vagyis emeljék 750 milliárd dollárra a valutaalap folyósítható készleteit. Az EU 500 milliárd dolláros IMF-keretet támogat, amelyhez 75 milliárd dolláros kölcsönnel lenne hajlandó hozzájárulni.

A súlyos recesszióba süllyedt fejlett ipari térség ugyanakkor jelentős hozzájárulást várna a nagy tartalékokkal bíró feltörekvő országoktól, elsősorban is a négy vezető felzárkózó gazdaságtól, Brazíliától, Oroszországtól, Indiától és a kétezer milliárd dolláros - rekordösszegű - állami devizatartalékkal bíró Kínától.

A Financial Times által vasárnap ismertetett G20-tervezet egyértelmű utalást tesz arra, hogy az IMF-ben és a Világbankban nagyobb szerephez juthatnak a feltörekvő és a fejlődő gazdaságok.

A dokumentum szerint a két pénzügyi szervezet vezetőit - akiket eddig hagyományosan Európa, illetve az Egyesült Államok jelölt -, valamint munkatársait "nyitott, érdem szerinti kiválasztási eljárással" kell kinevezni.

Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×