eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

OTP: A Soros Fund komoly károkat okozott a kisbefektetőknek

Hamecz István, az OTP Alapkezelő elnök-vezérigazgatója szerint a Soros Fund tavaly októberi támadása az OTP papírok ellen sok kisbefektetőnek is komoly károkat okozhatott, az ügylet fényében érdemes lenne alaposan megvizsgálni a forint elleni akkori támadásokat is.

Az október 9-ei esemény valószínűleg széles kisbefektetői körnek okozott jelentős vagyonvesztést. Feltételezhetően azoknak különösen, akiknek hitel volt a részvényeik mögött, és nem tudták növelni a letétet, ezért azonnali értékesítésre kényszerültek - mondta Hamecz István az MTI-nek pénteken.

Az elnök-vezérigazgató emlékeztetett arra, hogy az OTP Bank azonnali, határozott intézkedésekkel hatékonyan lépett fel a spekuláció ellen, ami jól mutatja a kisbefektetők iránti elkötelezettségét. A bank tavaly októberben feljelentést tett tőkebefektetési csalás gyanúja miatt a BRFK-nál és a brit Pénzügyi Szolgáltatások Felügyeleténél is. A PSZÁF jogszabályi kötelezettségeinek megfelelően piacfelügyeleti vizsgálatot indított.

Lehet, hogy nem mutatható ki közvetlen kapcsolat, de arra is emlékezni kell, hogy október 9-ét megelőzően voltak híresztelések a forint összeomlásáról, ezért éppen a tranzakció fényében célszerű lenne vizsgálni, hogy voltak-e forint elleni spekulációs lépések - mondta Hamecz István.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) csaknem félmilliárd forintra bírságolta a Soros Fund Management LLC-t tavaly október 9-i, a Budapesti Értéktőzsdén OTP részvényekre kötött üzletei miatt, amelyek a banki papír jelentős értékvesztését okozták. Az erről szóló határozatot a PSZÁF csütörtökön tette közzé.

A határozat szerint a Felügyeleti Tanács megállapította, hogy a Soros Fund Management LLC megsértette a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi előírásokat. Az alapnak a bírságot a határozat kézbesítésétől számított harminc napon belül kell befizetnie a felügyelet számlájára.

Az alap 390 ezer darab OTP részvényt vett kölcsön és adott el a piacon a kereskedés utolsó részében, illetve a kereskedés záró szakaszában, olyan feltételekkel, amelyek hatására a bankpapír árfolyama nagyot esett - az egész napi kereskedésben több mint 20 százalékot, amelyből mintegy 9 százalékot a zárásban. Az alap másnap zárta az ügyletet, amikor az árfolyam még tovább esett.

Soros György sajnálatos ügynek nevezte, és annak a reményének adott hangot, hogy alapja, a Soros Fund Management LLC nem szegte meg a szabályokat a PSZÁF által kifogásolt ügyletben. A magyar származású amerikai üzletember az MTI-hez eljuttatott közleményében tudatta: a Soros Fund Management LLC együttműködik a magyar hatóságokkal, és egyúttal belső vizsgálatot indított.

Az üzletember azt is hangsúlyozta, hogy az alap működését már nem ő ellenőrzi, hiszen tavaly visszavonult, és kizárólag saját számlájának üzletkötéseit irányítja, ám a cég kereskedelmi tevékenységét nem ő felügyeli. Soros György leszögezte: ő személy szerint nem kötött volna üzletet az OTP részvényeinek árfolyamcsökkenésére, és őszintén sajnálja, hogy a Soros Fund Management ilyen üzletet kötött.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×