eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Hitelt ad az állam az OTP-nek és az FHB-nak

Hitelt nyújt a magyar állam az OTP Banknak és az FHB-nak piaci feltételekkel - jelentette be a pénzügyminiszter. Veres János hozzátette: a kölcsön forrását a nemzetközi szervezetektől kapott 20 milliárd eurós forrás biztosítja.

Az OTP 400 milliárd forint feletti, az FHB pedig 120 milliárd forintnyi hitelt kap az államtól, piaci módon, piaci kamatozással - mondta a pénzügyminiszter. Veres János hozzátette: a hitelszerződést azért kötötték, hogy a magyarországi hitelezési kapacitást növeljék.

A kormány azt várja ettől, hogy a bankok a vállalkozások számára újabb lehetőséget teremtenek megfelelő mennyiségű forrás biztosításával. Ezzel akár bővülhet is a lakossági ügyfelek száma - mondta a pénzügyminiszter.

A pénzügyminiszter elmondta: a kölcsön forrását a nemzetközi szervezetektől - azaz az Európai Uniótól, illetve a Nemzetközi Valutaalaptól és a Világbanktól - származó 20 milliárd eurós forrás biztosítja. Veres János kifejtette: a kormány azért tudta ezt a kölcsönt nyújtani, mert a parlament a közelmúltban módosította az államháztartási törvényt, így a magyar állam szabad pénzeszközeiből magyarországi székhellyel rendelkező hitelintézeteknek kölcsönt nyújthat.

A szerdán megkötött megállapodás szerint az OTP Bank vállalja, hogy a 400 milliárd forintnyi összeget magyarországi ügyfeleknek folyósítja, ezen belül legalább 200 milliárd forint forrást a vállalati finanszírozás bővítésére használ fel.

Az így folyósított hitelek kockázatát és a tőkeköltséget a bank állja. A szerződés tartalmazza azt is, hogy az OTP soron következő közgyűlésén a bank igazgatósága javasolni fogja részvényeseinek, hogy fogadják el egy az állam által delegált személy felügyelőbizottsági, illetve auditbizottsági tagságát. A hitel felhasználását pedig a felügyelőbizottság folyamatosan figyelemmel kíséri.

Az FHB csoport a kapott 120 milliárd forintból lakossági és kkv-hiteleket nyújt, ezt tartalmazza a megállapodás, egyúttal a pénzintézet vállalja, hogy hitelezési aktivitását nem csökkenti, illetve hitelállományát a 2008 decemberi szinten tartja, emellett a megállapodás hatályba lépését követő egy éven belül legalább egy alkalommal, összességében legalább 10 milliárd forint összegű jelzáloglevél-kibocsátást hajt végre.

Mivel az FHB igazgatóságában jelen vannak a magyar államot képviselő tagok, ott nem szükséges az államot további személyeknek képviselnie, ugyanakkor az FHB azt vállalta, hogy amennyiben megbízatásuk a kölcsön lejárta előtt megszűnik, az új igazgatóság és felügyelőbizottság megválasztásakor javaslatot tesz az állam által megjelölt tag megválasztására.

A kölcsön végső lejárata 2012 novembere, 2 év türelmi idővel, a második két évben 8 egyenlő részletben kerül sor a törlesztésre.

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. vezérigazgatója azt mondta: mindkét bank két részletben veszi igénybe a hitelt. Szarvas Ferenc hozzátette: az első részlethez nemsokára hozzá is jutnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×